Вархеи иска да пуснем Скопие до юни, ще идва в София, докато не стане

“Ще идвам в София колкото често е необходимо, за да може да се стигне до решение (вдигане на българското вето за членството на Северна Македония в ЕС – б.а.) до края на юни, нямаме време, войната ни показа колко важна е евроинтеграцията.”
Това заяви еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи по време на форума на тема “ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване – защита от войната”.
Вархеи допълни, че е “изключително разочарован”, че въпросът с началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС отново е на дневен ред. Той допълни, че е смятал, че тази тема е била приключена преди две години.
Той даде и пример с коронакризата и доставката на ваксини. По думите му държави като Северна Македония и Албания биха получили много по-бързо ваксини като страни членки, които са интегрирани в ЕС. Другият му аргумент бе свързан с войната в Украйна.
“Войната ни показва, че нямаме време за губене. Нямаме и интерес да губим повече време. Икономическата криза и COVID-19 ни показва до какво може да доведе липсата на интеграция.”
“Процесът на интеграция трябва да се ускори за страните от Западните Балкани”, заключи той.
По-рано днес външният министър Теодора Генчовска отново заяви, че България може да вдигне ветото си, но след като чрез промени в македонската конституция бъдат гарантирани правата на българите в страната. Тя допълни, че за пореден път ще запознае Вархеи с тази позиция.
Темата за Северна Македония беше една от спорните в последните седмици. Причината е появилата се информация, че правителството ще вдигне ветото преди края на френското председателство на Съвета на ЕС (юни – б.а.) Премиерът и представители на управляващата коалиция отрекоха да има такъв срок. Междувременно Генчовска обвини външнополитическият екип на Петков, че води различна външна политика за Северна Македония. По-късно от ИТН, от чиято квота е и Генчовска, заявиха, че тяхната червена линия е Северна Македония и биха напуснали коалицията, ако България вдигне ветото преди да са изпълнени всички условия, приети в декларацията на Народното събрание./offnews.bg