Василиа Петрова от Кюстендил и танцьорите от състав „Партньори“ взривиха сцената в Балчик на Международния форум „Българско наследство“

Василиа Петрова
  • 16-годишната възпитаничка на Адела Харалампиева спечели Гран при за най-добро индивидуално изпълнение на автентична фолклорна песен, игрохорците удостоени с най-голямата награда

 

Огромен успех на сцената в Балчик постигнаха народната певица  Василиа Петрова и ТС “Партньори”-Кюстендил. Те бяха част от Петия международен форум „Българско наследство“ – Балчик, в който взеха участие състави и изпълнители от Молдова, Румъния, България и Украйна.

16-годишната възпитаничка на Адела Харалампиева от формация „Фолк арт“ при читалище „Братство“ грабна Гран при за най-добро индивидуално изпълнение на автентична фолклорна песен. С родопската песен „Сичкине гори“ от репертоара на неповторимата певица Надежда Хвойнева Василиа Петрова вдигна на крака международното жури и публиката и заслужено спечели най-голямата награда в категория индивидуално изкуство.

Кюстендилското участие бе грандиозно.

“За първи път участвах в този форум и останах изключително впечатлена както от участници, така и от организацията. Любимите ми песни са родопските, а тези на изключителната народна певица Надежда Хвойнева – предизвикателство за мен. Само фактът, че журито ми стана на крака, е напълно достатъчен, че съм изпяла песента на необходимото ниво, а наградата е отплатата за моя труд и за всеотдайността на Адела Харалампиева към мен”, каза победителката на „Детски Пирин фолк 2018” именно с тази песен.

С “Ритуал на голяма балканска сватба” състав „Партньори“ омаяха присъстващите, които през целия танц бяха затаили дъх, за да избухнат след края в продължителни и бурни аплодисменти. За вълшебното си изпълнение танцьорите приеха най-голямата награда. Наградите бяха връчени от председателя на журито – изкуствоведа Илияна Димитрова, молдовския писател Димитър Боримечков и директора на МФ „Българско наследство“ Маруся Костова.