Василка Сумева спечели награда със стихове на Ботев

Василка Сумева (първата вляво) по време на награждаването в Севлиево.
  • Актрисата от Дупница е отличена на конкурс на община Севлиево за 2 юни

Василка Сумева получи отличие за рецитация на творби на Христо Ботев. Актрисата в ОбДТ „Невена Коканова” в Дупница е удостоена с грамота и парична награда от община Севлиево след участие в конкурс – рецитал по стихове на поета, проведен като част от събитията в чест на гениалния български поет и революционер по повод 2 юни. Дупничанката печели наградата с рецитация на „Елегия”, „Обесването на Васил Левски” и „Моята молитва”.

„Като водеща на честването в деня на гибелта на Левски на 19 февруари винаги рецитирам „Обесването на Васил Левски” на Христо Ботев. Като всеки българин и аз обичам поезията на Ботев, наред със стиховете на съвременни поети като Дамян Дамянов, Христо Фотев, Надежда Захариева. Като всеки българин и аз се вълнувам от социалните и патриотични стихове на Ботев. Те много лесно се помнят и рецитират. Наградата ми бе връчена на 23 септември в Севлиево и е едно признание за мен”, каза Василка Сумева.

Както е известно, в последните години талантливата актриса се изявява и като поетеса с псевдоним Калина Влади. На 1 октомври, в Деня на музиката и поезията, Калина Влади ще представи третата си книга – „Докато дишам”. В подготвяния музикално-поетичен спектакъл ще участват пианистките Яна Чинова и Йорданка Дренска и цигуларката Августина Георгиева. С вокални изпълнения ще се включат Ангела Драгомирова от ВС „Арт поп” и актрисата Анастасия Левордашка, която ще бъде и водеща. Спектакълът е озаглавен „Музиката – поезия за душата, поезията – музика за сетивата” и ще бъде в заседателната зала на Общинския съвет.

Юлияна КОЛЧАКОВА