Васил Христов влиза в треньорския щаб на Рилски

Vasil Hristov

Помощник треньорът на националния отбор на България по баскетбол Васил Христов влиза в треньорския щаб на Рилски спортист.
Христов ще помага с уменията си на другите двама треньори в клуба- Людмил Хаджисотиров и Любомир Киров. Това е втори престой за треньора в Рилски спортист, като първият му такъв е бил през вече далечната 2011 година. Васил Христов е треньор по баскетбол с 13 години опит с подрастващи баскетболисти в школите на Спортни таланти и Лукойл Академик.
Помощник треньор в мъжкия национален отбор на България, с който в момента участва на Евробаскет 2022. 8 сезона е бил помощник треньор и скаут в отбори от НБЛ, както и старши треньор на националния отбор на България за младежи до 20 години за 2019. С тях завоюва 5- то място на Европейското първенство дивизия Б.
Христов е бил участник на 6 европейски първенства за подрастващи, като помощник треньор. Завършил е НСА „Васил Левски“, специалност баскетбол и магистратура спортна журналистика
През миналата година Васил Христов взима участие в специализация в Байерн Мюнхен при Андреа Тринкери, както и във Фортитудо при Серхио Скариоло.
През тази помощник треньора на националния отбор на България и вече такъв в Рилски спортист завършва с отличие и в Топ 3 треньорската школа към ФИБА.
Христов е част от престижната академия от 2019 до 2022 година, като курсът има една година прекъсване заради Ковид. 45 от 64 треньора от цяла Европа плюс от Япония и Пуерто Рико завършват курса, като 64 го започват през 2019-а. В този период Васил Христов попива знания от лекторите Пабло Ласо, Ненад Трунич, Андреа Тринкиери, Арик Шивек, Янез Дърварич, Гордън Хърберт, Светислав Пешич. Майкъл Шварц пък през цялото време е ръководител на курса, в който курсистите имаха възможност да работят и с един изтъкнат спортен психолог Айсим Алтай, специалист с много опит в професионалния спорт.
В края на обучението Христов се нарежда сред най-добрите трима в курса, като получава отлични оценки на финалните три изпита.
През годините пък специалистът представя на менторите и две курсови работи, както и две презентации на живо пред всички относно анализ на играч и анализ на отбор.