ВАС върна на поста кметицата на петричкото село Коларово

Величка Спасова
  • В. Спасова: От първия ден съм наясно, че трябва да спазвам правилата

  • Адв. Георгиев: Спретнаха й анонимен сигнал за отмъщение, че спечели изборите

Върховният административен съд възстанови окончателно като кмет на петричкото село Коларово Величка Спасова. Това потвърдиха за „Вяра” от пресцентъра на ВАС.

Припомняме, че на 14 януари Общинската избирателна комисия в Петрич прекрати предсрочно пълномощията на Спасова, която през ноември 2019 г. спечели вота на съселяните си, издигната от ПП „Българска нова демокрация“. Мотивът е нарушение на чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната власт (ЗМСМА) – кметицата не уведомила в едномесечен срок от избирането й ОИК и ОбС в Петрич за предприети действия, свързани със заличаването й като управител на търговска фирма.

Последва оспорване пред Административен съд-Благоевград. В рамките на делото Величка Спасова изтъкна, че решението на комисията за нейното детрониране е неоснователно. Тя представи документ, че е напуснала търговско дружество “Транспорт”, в което е била управител, в законовия срок. Тя обаче не уведомила в срок Общинската избирателна комисия в Петрич. Недоказано остана и твърдението й, че е подала уведомление в деловодството на Общинския съвет. На 5 февруари 2020 г. административните магистрати отстраниха предсрочно кметицата и последва обжалване пред ВАС.

Пред върховните магистрати адвокатът на Спасова представи писмено доказателство, че подателят на сигнала срещу нея в ОИК – Кирил Миличин, е несъществуващо лице. “Получихме отговор от Районна прокуратура-Петрич, в който ясно посочват, че след издирване и проверка в База данни „Население”, дори и призовки са пращани, но такова лице, с такива три имена, на този адрес, посочен в жалбата, няма”, посочи адвокат Георгиев. “Г-жа Спасова е млад човек, който за първи път се явява на избори и побеждава останалите кандидати. Като отмъщение за това, че е никому неизвестна, й спретнаха този фалшив анонимен сигнал, за да я отстранят, тъй като им беше трън в очите”, каза още защитникът.

Тричленен състав на ВАС с председател Галина Христова постанови в понеделник, че отменя решение 184 от 05.02.2020 г. по административно дело 73 на АС-Благоевград и вместо него отменя решение 222-МИ от 14.01.2020 г. на ОИК-Петрич, с което са прекратени предсрочно пълномощията за кмет на Величка Спасова и е обезсилено издаденото й удостоверение.

Вярвам в българския съд, в правораздаването на българските органи. Смея да кажа, че от първия ден, в който съм се кандидатирала за кмет на село Коларово, съм наясно, че трябва да бъда човек, който да спазва законите и правилата. Първия ден, в който аз вече бях кмет, предприех абсолютно всички законови мерки, за да изпълня всичко, което е необходимо по закон, заяви Спасова.

С население от 2000 души село Коларово е сред големите населени места в Петричко. През последните години то е известно с игрите Сурва и единствения по рода си Фестивал на кестена.