ВАС върна на работа уволнения главен счетоводител на митницата в Благоевград

15 месеца след крупния обир извършителите са неизвестни

Върховният административен съд отмени окончателно заповедта за дисциплинарно уволнение на главния счетоводител на митницата в Благоевград Иван Попов. Той бе единственият обвинен за неизпълнение на служебните задължения след обира на 230 000 лв. и 20 кг. бижута от склад на митническия терминал в началото на 2020 г.

С мотив „пропуски във воденето на документацията и занижен контрол“ 2 седмици след обира на 17 януари м.г.  Иван Попов бе уволнен дисциплинарно от директора на Агенция „Митници”.

На всички инстанции той спечели  делото, а сега и ВАС  потвърди, че в заповедта за уволнението му има сериозни нарушения, включително и на Закона за държавния служител.

Вече 15 месеца след крупния обир извършителите са неизвестни. Засега е ясно само, че те са трима. Влезли са през отворен прозорец в сградата на митницата и са разрязали с ъглошлайф касите, където са съхранявани парите и бижутата, конфискувани от митниците в Кюстендил и Кулата преди тяхното закриване през 1996-1997 г.

До 2011 г. са били съхранявани в банков трезор. Не е ясно защо и по чие нареждане те са били преместени в склада.

По време на обира служителите на частната охранителна фирма са получили 4 сигнала за задействан СОТ, но са отговорили, че всичко е наред.