Home Регион Банско ВАС отмени решението на правителството за втори лифт в Пирин, може да...

ВАС отмени решението на правителството за втори лифт в Пирин, може да се обжалва до 14 дни

Върховният административен съд отмени решението на правителството от края на миналата година за промени в действащия план за управление на Национален парк “Пирин”. Поправките, приети без екооценка на 29 декември 2017 г., предоставяха възможност за сечи и строителство на големи площи от парка и предизвикаха масови граждански протести в цялата страна. Ето какво се казва в решението на съда:

– Строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура противоречи на режима на територията по чл. 21 на Закона за защитените територии. Т.е. няма как да строят ски курорти в националните паркове. – Строителството на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии. – Преди промените в плана за управление на Национален парк „Пирин” да бъдат приети от Министерския съвет през декември 2017 г., те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, каквито обаче не са били направени. Това се налага, защото те засягат защитени зони и трябва да се приложи европейската Директива за екологична оценка. Правителството може да обжалва на втора инстанция това решение на съда в 14-дневен срок.

Решението подлежи на обжалване пред пет членен състав на ВАС.

Ето едно от последните интервюта с Тома Белев.

– Г-н Белев, проведе се поредният протест в страната в защита на “Пирин”, имаше в един момент сближаване на позициите с управляващите, но след това негодуванието от страна на природозащитниците продължи с пълна сила. Къде точно не се разбрахте? 

– Всъщност няма спор за втора кабинка, но се представя от управляващите, че това е спор за втора кабинка. Всъщност няма спор за втора кабинка, защото самите управляващи не решават това, а промениха плана за управление на националния парк като разрешиха в две нови зони да се строи. Управляващите заявяват – да, ама зоната за туризъм е само 2%. Да, наистина тя е толкова, но това е три пъти повече отколкото е настоящият ски курорт. Т.е. като казват само 2%, това означава ще го увеличим и ще стане 6 пъти по-голям.

На второ място проблемът между коалиция “За да остане природа в България”, природозащитниците и настоящето управление е в начина, по който се извършва промяната. За нас той е в нарушение на всички принципи на законност. За това ние поставяме на първо място спазване на законите.

Примерно, вие самата имате един декар гора край София. Решавате да отсечете 5 куб.метра от тази гора и вие задължително минавате на преценка необходимостта от оценка на съвместимост Натура 2000. Независимо дали гората ви е в Натура, може гората ви да е на 5 метра или на 50 километра, вие минавате тази процедура. Но този проект за изменение на Плана за управление, той не мина тази процедура.

Ние не познаваме друг случай в последните десетина години, в който да има такова нагло нарушаване на закона, като просто прескочиш процедурата.

По същият начин стои въпросът със Закона за опазване на околната среда. Ако вие тръгнете в София да промените предназначението на вашия имот, решавате, че ще направите апартамента си търговски обект, вие задължително минавате процедура дали оказвате въздействие върху околната среда за екологична оценка.
Не може всички български граждани да минават тези процедури и само предложенията на община Банско за Пирин да не минава.

Всъщност тези две процедури бяха прескочени – преценка на необходимостта от екологична оценка и преценка на необходимостта от оценка за съвместимост. Нещо повече министърът заяви “Ние няма да ги направим, защото те ще бъдат обжалвани в съда”. А това вече е отказ от законност.

Когато ти се страхуваш какво ще реши съдът и за да не допуснеш да стигне до съда, ти го прескачаш, това е отказ на законност. Не може изпълнителната власт да отхвърля възможността на съдебната власт да се произнася.

– Министър Димов заяви, че тези процеси са политически. Той отново потвърди, че няма да има строителство и който е професионалист ще разбере, че това са само водохващания… От друга страна премиерът Борисов заяви, че на един баир в Давос има 10 лифта, а тук за една кабинка се спори. Как ще коментирате?

– Когато един политик, който е минал през СДС, през ДСБ, ДБГ, ГЕРБ и е спрял при Обединени патриоти и започва да говори как протестите били политически, аз ще се въздържа от коментар. Политическите хамелеони в българската политика, които държат да са на власт, независимо от коя политическа сила, са прекалено много. Това е поредният политически хамелеон.

По отношение твърденията, че това са политически протести, да това са политически протести, след като политиката в момента на МС е да нарушава законите. Всяко действие срещу тази политика е политическо. И напълно нормално можем да кажем, че тези протести са политически срещу политиката на нарушаване на българското законодателство.

На второ място по отношение на твърденията за как имало на всяко баирче в Давос по 10 лифта. Ние нямаме нищо против зимния туризъм. Ние подкрепяме развитието на всякакъв вид туризъм стига да е в рамките на закона. Само ще подчертая не бих посъветвал премиера да плаче на чужд гроб. Защото разликата между Давос и Националния парк Пирин е голяма. Давос не е защитена територия. Пирин е национален парк. Най-близкият парк до Давос, който е в съседната долина, е Швейцарският национален парк. Ако искаме да сме като в Швейцария, ние трябва да затворим Националния парк “Пирин” не за скиори, не за допълнително строителство, а изобщо за влизане в него. Защото Швейцарският национален парк през зимата е затворен за посетители. Там няма ски курорти.
При това положение ние трябва да поискаме от Банско да се премахнат ски съоръженията, което считам, че нито г-н премиерът, нито Нено Димов биха искали да се случи.

– Много често се споменава, че вие работите с швейцарски капитали…

– Коалиция “За да остане природа в България” е неформално сдружение, в него има много други сдружения и тя не работи с нищо. Асоциацията на парковете в България – да, тя е работила пет години по изпълнение на проект “За планините и за хората”, който България е поискала от швейцарското правителство и е подписала закон за това в НС.Този проект беше отличен за най-добрия проект на Европа за 2016 година в Натура 2000, при това без нито един български лев от държавата, а само с финансирането, което ние си осигуряваме и швейцарското правителство осигурява чрез органите на българската държава.

Когато правителството на г-н Борисов успее да направи проект, който да стигне до това ниво на потвърждаване, че е правилен, да дойдат и да ми се обадят. Защото България в момента използва милиони левове и ги разпилява и те не могат да бъдат усвоени. Ще попитам министъра на околната среда и водите, който в момента ръководи два проекта, също финансирани по тази швейцарска помощ също в рамките на закона, какво стана с програмата му за унищожаване на изоставените пестициди и защо нищо не се случва…?

 

error: Хубав ден :)