Велика светиня! Десницата на Св.Георги посрещат тържествено в Църногорския манастир

Чудотворни светини на християнството ще посрещнат жителите на област Перник в дните след великденденските празници. За това съобщиха от Църногорския манастир “Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян Асийски” край брезнишкото село Гигинци.

Мощите, които ще пристигнат, са десницата на св. великомъченик Георги Победоносец от неговия храм в гр. Нигрита край Серес (Северна Гърция) и копие на Фануиловата икона на светеца от Германския метох на мастира “Св. Георги Зограф” в Света гора. Реликвите ще престоят за поклонение от страна на миряните в два храма на територията на региона и една света обител. На 1 май светините ще бъдат изложени в Църногорския манастир. Три дни по-късно, на 4 май, те ще бъдат в средновековния енорийски храм “Св. Петка” в Брезник, а на 6 май (Гергьовден) – в най-старата действаща църква в Перник, носеща името на светеца, предаде БТА.

Св. великомъченик Георги Победоносец е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите. Стотици са църквите и манастирите, издигнати от българските царе и велможи, посветени на светеца, като по-известните от тях са Кремиковският, Гложенският, Белащенският, Поморийският, Букоровският манастир и много други. Във всеки от тях се съхраняват многобройни реликви, които свидетелстват за проявената от светеца молитвена помощ към християните.