Великденската украса ще радва жителите и гостите на Самоков още 40 дни

Празнична великденска украса ще радва жителите и гостите на Самоков през следващите 40 дни. Училищата “Отец Паисий”, “Кирил и Методий” и “Неофит Рилски” изпратиха своите възпитаници да изпишат част от яйцата за празничната украса. Останалите яйца бяха раздадени предварително в училищата и детските градини и днес бяха поставени на различни места в града. Всяко едно от яйцата отразява празничното вдъхновение на малките творци, които с много любов и талант пресъздадоха пролетни и фолклорн мотиви върху тях. Най-големите яйца бяха поставени на кръговите кръстовища в Самоков, на зелени площи в централна градска част и парк в „Крайискърец”. По-малките яйчица пък бяха декорирани със слама в специална кошница, която краси площадното пространство. Заедно с оформените цветни лехи, празничната украса създава много настроение. Община Самоков постави и две великденски композиции от зайчета, пилета и яйчица, които красят пространството при голямата чешма и парк „Крайискърец”.
Проведе се и Великденски базар, организиран от Община Самоков, Туристически информационен център – Самоков и занаятчии от региона.
Прекрасни произведения на занаятчийското изкуство радваха жителите и гостите на града през целия ден. Площадът в Самоков се превърна в експозиционна площ за ръчно изработени сувенири, бижута, българската шевица мед и билки.  Всеки желаещ можеше да разгледа и да се наслади на прекрасните изделия, както и да закупи оригинален подарък за близките си. Идеята е този празничен базар да се превърне в традиционен и да се провежда в седмицата, преди Великден