Великденски козунак без месене

Продукти за 1 голям козунак:

Необходими продукти:

4 яйца

100 г захар

50 мл прясно мляко

20 г свежа мая или пакетче суха

1/2 ч.л. сол

5 жълтъка

настъргана кора от 1 лимон

ванилия

190 г меко масло на кубчета

около 500 г брашно

Начин на приготвяне:

В голяма купа с миксер разбийте добре яйцата със захарта. Разтворете маята в млякото и я налейте при яйцата. Добавете солта и един по един жълтъците, като продължите да разбивате. Подправете с лимонова кора и ванилия. Сипете постепенно половината от брашното(или 1/3),и след като тестото стане на гладка гъста каша започнете да прибавяте бучка по бучка маслото. След като цялото масло добре се усвои от тестото сипете останалото брашно. Бъркайте с миксера още 4-5 минути. Трябва да получите много гъсто, еластично, но лепкаво тесто.

Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото за 2-3 часа да втаса. Изсипете го във форма, отвсякъде покрита с хартия за печене и го оставете още 30 минути. Намажете с разбито яйце, по желание поръсете с бадеми и захар и изпечете за 20 минути в загрята на 180* фурна. Намалете фурната на 120* и доизпечете козунака за още 30-40 минути. Проверявайте готовността на тестото с дървена клечка. Козунакът е с малко брашно, с повече влага и изисква по-дълго печене. Но поради това, както и многото яйца в тестото водят до опасност от преизсушаване. Затова, проверявайте с клечка.

Ако желаете да обогатите козунака с някакъв пълнеж има два начина. Пригответе пълнеж по избор-орехи, цитрусови корички, стафиди, локум, сладко от зелени смокити и др. Първият начин е да сложите плънката в цялото тесто. Добавете я по време на бъркане, когато прибавяте последното брашно. Вторият е да изсипете тестото върху плота и да го разделите на две части. Тъй като е много лепкаво е необходимо добре да намажете плота и ръцете си с олио. Всяка част разстелете с ръце и поръсете с плънка. Завийте на руло и сплетете двете части. Пренесете ги във формата и довършете козунака по описания по-горе начин. Бих искала пак да напомня, че тестото е много меко и лепкаво. Трудно се обработва, затова препоръчвам първия вариант. Да ви е сладко!

Източник: Вкусно с Йоли