Великобритания е снабдила Украйна с крилати ракети с голям обсег

Великобритания е снабдила Украйна с крилати ракети с голям обсег “Сторм шадоу” (Storm Shadow), предаде Ройтерс, като се позова на изявление на официален западен представител.

Агенцията отбелязва, че американската телевизия Си Ен Ен първа е съобщила за решението, позовавайки се на изявления на няколко високопоставени официални западни представители.

Според изявлението Великобритания е получила уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани само в рамките на украинската суверенна територия, а не във вътрешността на Русия.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс и министърът на външните работи, Общността на нациите и развитието Джеймс Клевърли бяха неотдавна в САЩ за разговори по въпроса за подкрепата на Украйна, припомня Ройтерс. Агенцията допълва, че британското министерство на отбраната в Лондон отказва да коментира изявленията.

Великобритания и други западни страни увеличиха своята военна помощ за Украйна тази година, като Лондон заяви през януари, че ще изпрати 14 от своите основни бойни танкове “Чалънджър 2” на Украйна – обещание, което бе последвано и от други държави, включително от САЩ и Германия.

Миналата седмица ръководена от Великобритания група европейски държави поиска от компании да декларират дали имат интерес за доставка на ракети с обсег на действие до 300 километра на Украйна, но Лондон заяви във вторник, че не е взето окончателно решение за доставката на оръжията.

Ракетите “Сторм шадоу”, произвеждани от европейския производител на ракети “Ем Би Ди Ей” (MBDA), са изстрелвани от въздуха крилати ракети с голям обсег, предназначени за атаки срещу укрепени бункери и ключова инфраструктура. Те са с обсег на действие от над 250 километра, според сайта на компанията./БТА