Великобритания нае медицински сестри от чужбина в претоварените заради пандемията болници

Във Великобритания повече от 8000 медицински сестри от чужбина са били назначени от националното здравеопазване, за да се запълнят празнините в претоварените от работа болници около пандемията от коронавируса, съобщава вестник „Индипендънт“.

Ръководителите на националното здравепозване са се втурнали да търсят медицински сестри по света след първата вълна на пандемията миналата година, когато се усети остър недостиг на персонал за обслужване на пациентите в критично състояние, пише „Индипендънт“.

Назначенията са станали в периода от април миналата година до януари през настоящата, което ознава средно по 1000 медицински сестри месечно. На болниците в Англия са били отпуснати 28 милиона миналия октомври, за да покрият разходите за полети, трансфери и жилищно настаняване на сестрите от чужбина, за да се осигури по-бързото им пристигане на Острова.

В същото време вестникът повдига въпроса доколко етичен е бил този ход, при положение че Световната здравна организация предупреди, че в световен мащаб има недостиг от около 6 милиона медицински сестри.

Ники Кредланд от Британската асоциация на медицинските сестри в интензивните отделения критикува тези назначения, защото смята, че тъй като това е световна пандемия, е необходимо всяка държава да разполага с експертни грижи за пациентите и вземайки от една страна, за да дадеш на друга, не е етично.

Преди пандемията имаше недостиг от около 40 000 медицински сестри във Великобритания.

Въпреки наблюдаващия се интерес напоследък сред местното население към курсовете за обучение на медицински сестри, без наемане на работна сила от чужбина кризата не може да бъде решена.

Освен това се изтъква и финансовата страна на въпроса, след като бюджетът на правителството предвижда увеличение на заплатите на медицинските служители само с 1 процент./БНР