Великолепен Гришо загуби по драматичен начин най-зрелищния мач в живота си

Българинът се бори мъжки 5 часа, но Надал се добра до финала в Мелбърн

grisho

Невероятно тенис зрелище, но с горчив край – това предложи полуфиналът на Аустрелиън Оупън между Рафа Надал и Григор Димитров. Двамата дадоха на феновете петчасова тенис битка от най-високо ниво, от която за съжаление победител излезе испанецът – 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4.

На “Род Лейвър Арина” двамата демонстрираха най-красивото от играта, изключителните разигравания и спиръщи дъха уинъри бяха постоянни, а победата можеше да отиде при всеки един от тях. В решителните мигове обаче опитът на Надал бе решителен. Матадора спаси скрити мачболи на Гришо, след което на свой ред проби за 5:4, което бе решително за крайната победа.

Така Григор записа едва първата си загуба през сезона след 10 последователни победи. За него предстои кратка почивка и участие на турнира в София. Надал пък отправя поглед към неделя, когато ще се изправи в голямата тенис класика срещу Роджър Федерер в мечтан от мнозина тенис фенове финал.

 Първи сет 3:6

Григор се нахвърли върху сервиса на Надал още в първия гейм на мача и си осигури два брейкбола след изящен бекхенд уинър по правата. Рафа обаче се измъкна, както го е правил безброй пъти в кариерата си, макар че битката му отне 8 минути. Григор взе своето подаване на нула, само че в следващото изостана с 15-40. Българинът отрази първия брейкбол с ас, но при втория Надал проби и поведе с 3-1.

До края на сета Надал печелеше свойте сервис геймове и фиксирайки резултат 6-3.

Втори сет 7:5

Tennis - Australian Open - Melbourne Park, Melbourne, Australia - 27/1/17 Bulgaria's Grigor Dimitrov hits a shot during his Men's singles semi-final match against Spain's Rafael Nadal. REUTERS/Jason Reed

Григор обаче показа, че желанието му за битка не е повлияно от този загубен откриващ сет. Той дочака своя миг за атака при 2-1 гейма, когато наниза последователно бекхенд и форхенд уинър и стигна до три брейкбола. Григор се нуждаеше само от един, защото Надал не издържа на натиска и изкара форхенд по правата в аут. Рафа веднага поведе с 30-15 в следващото подаване на българина, само че Димитров активира аварийния план и се измъкна с няколко прекрасни сервиса.

В следващите минути мачът се превърна в истинска лудост, защото Рафа върна брейка за 4-3, Григор проби отново за 5-3, но пак загуби подаването си, а при 5-4 последва 10-минутен сервис гейм за Матадора. Димитров натисна с всички сили и стигна до общо четири брейкбола, само че Надал отново намери начин да заличи всеки един. Дори това не можа да пречупи волята на Димитров, който удържа следващия си сервис гейм и поведе с 6-5, а след това се разтегна максимално и пласира две поредни уникални волета, за да стигне до два сетбола на сервис на Надал. Усилията на Григор най-после бяха възнаградени, защото Рафа изкара бекхенд в аут и мачът започна отначало след 7-5 за най-добрия ни тенисист във втората част.

Трети сет 6:7(5)

Надал потърси ранен пробив и имаше два шанса при 1-1 гейма, само че сервисът на Григор го изведе до равенство, а след това удар на българина потанцува върху филето на мрежата, но все пак тупна в полето на испанеца. Григор се измъкна този път, но в следващото си подаване сбърка два удара при опразнен корт и подари на Рафа пробива за 3-2. Димитров бе решен на всичко да не позволява на Надал да се откъсне в резултата и веднага си осигури две точки за рибрейк, които обаче Рафа спаси със стабилна игра. Най-добрият ни тенисист не отпусна хватката и при четвъртия брейкбол Матадора най-после капитулира – 3-3.  Надал подложи на изпитание Григор при 5-5, но стигна само до дюс. Рафа спечели подаването си на нула и дойде време за тайбрек. Надал поведе с минибрейк за 3-1 след поредният остър диагонал от бекхенд. Димитров върна пробива с хирургически точен бекхенд по правата за 3-4, само че не му стигна търпение в следващото разиграване и изостана с 3-5. Григор все пак се добра до 5-5 точки, но се поддаде на напрежението в следващите две точки. При 5-5 видяхме титанично разиграване, в което Димитров вкара куп трудни удари и сбърка един от най-лесните. При 6-5 Надал натисна в точния момент, изигра два форхенда с максимална сила и сетът свърши.

 Четвърти сет 7:6(4)

Битката продължи с пълна силна в четвъртата част и не видяхме нито един брейкбол до самия тайбрек. При 5-5, Григор се добра до 30-30 на сервиса на Надал и последва брутално разиграване от 23 удара, в края на което, Рафа отново триумфираше и макар и трудно, поведе с 6-5. Димитров пък взе категорично гейма си на 15 и напрежението вече прехвърли точката на кипене. Българинът изигра тайбрека с такова хладнокръвие, сякаш той има на сметката си 14 титли от Шлема и отново рестартира тази велика битка със 7-4 точки.

Пети сет 4:6

Още първият гейм на петия сет се превърна в епична 13-минутна схватка, в която Григор прати в историята три брейкбола, преди да успее да поведе с 1-0. В този момент и двамата бяха спечелили по 151 точки в двубоя. Димитров се добра до 30-30 на сервис на Надал и сложи край на разиграване от 18 удара с бекхенд по правата, който се приземи в ъгъла на корта.

Tennis - Australian Open - Melbourne Park, Melbourne, Australia - early 28/1/17 Spain's Rafael Nadal shakes hands with Bulgaria's Grigor Dimitrov after winning his Men's singles semi-final match. REUTERS/Edgar Su

Григор имаше своя златен шанс с два брейкбола при 4-3, само че Надал отново се превърна в непробиваема стена и изравни за 4-4. При 30-30 на сервиса на Димитров, ударът на българина се отклони в мрежата, а Матадора грабна брейкбола и вече се намираше на гейм от финала. Надал не сбърка на свой сервис и за съжаление нанесе първо поражение на Димитров през 2017-а. В неделя Рафа ще излезе на финала срещу Роджър Федерер в 35-ия сблъсък между двамата.

 

Най-доброто от Гришо срещу Надал (ВИДЕО)