Величествен лъв – дело на майстора Васил Говедарски, обра овациите на „Рила ни гледа“ в Дупница

Гордият символ на България – лъвът, изработен от майстора дърворезбар Васил Говедарски, се превърна в един от главните акценти на фолклорния фестивал „Рила ни гледа“ в Дупница.

Десетки участници и гости на 11-ото издание на фестивала, който се проведе в парк „Рила“, се снимаха за спомен с величествения “Лев”. От самото начало той стана най-подходящият фон за багрите и красотата на народните носии, лъчезарните усмивки и патриотичното настроение.

Снимки: Мони Янкова

„Нашето участие на фестивала „Рила ни гледа“ се превърна в традиция. На отредения кът от Улицата на занаятите показваме едни от най-харесваните ни дърворезби – на мечки, орли, щъркели и др. Тази година решихме да акцентираме върху фигурата на лъв на фона на българския трибагреник. Радваме се и сме горди, че много хора от всички краища на България пожелаха да се снимат както с него, така и с останалите ни творби. Дърворезбата е един от най-старите занаяти в България. Традиция, която трябва да продължи, и се надявам всяка година да изненадваме гостите на фестивала с различни атрактивни пластики”, сподели съпругата на Майстора от село Овчарци – Мони Янкова.

Васил Говедарски е на 37 години. Започва кариерата си като художник в Италия, Испания и Германия. Преди 5 години дърворезбата се превръща в негова професия. Интересното е, че той изработва творбите си с… моторен трион.

„Участвал съм в много изложби и форуми, но за мен фестивалът  „Рила ни гледа“ е пропит с най-празничната, най-българската атмосфера. Това се дължи на младите хора, които пеят, танцуват и се забавляват, облечени в народни носии. Именно те са вдъхновението за фигурата на лъва“, категоричен е майсторът.