Верига магазини „Зора” с инвестиционен интерес към имота на „Цигането” в Дупница

Собственикът на караваната за торти „Неделя” се маха от Горна махала

Веригата магазини „Зора” за черна, бяла и офис техника е проявила интерес към общинския имот, намиращ се на т.нар. площад „Цигането” в кв. „Спартак” (Горна махала) в Дупница.

Това, че мястото, където преди много години беше популярната като „Цигането” сладкарница, а сега там има няколко малки търговски обекта (кафене, пицария и др.), може да промени облика си, бе споменато на сесия на Общинския съвет (ОбС). За намеренията загатна кметът Методи Чимев.

„Наистина към имота е заявен интерес от магазини „Зора”, но все още без подробности. Документи не са подадени. Затова е твърде рано да кажем нещо повече – дали интересът е да се купи, или наеме теренът. А и след като се подадат документи, по закон се провежда търг или конкурс, който може да бъде спечелен и от друг инвеститор. Мнението и намерението на кмета, което аз напълно подкрепям, е изцяло да променим облика на Горна махала. В момента т.нар. „Цигане” е едно грозно място, с неугледни постройки, строени безразборно. Това може да се промени така, както се оформи наблизо новият „Ретейл парк“. Със сигурност обликът на квартала ще се промени и с основния ремонт на ул. „Орлинска” – от „Пътни строежи” до старите гробища”, каза в отговор на въпроси на „Вяра” председателят на ОбС Костадин Костадинов.

На въпроса относно инвестиционното намерение и това какво ще стане със сегашните наематели на „Цигането”, от пресслужбата на общината отговориха, че търговците ще останат там до момента, в който се променят обстоятелствата.

„Настоящите наематели нямат договори, а имат анекси с „Пазари” за ползване до провеждане на процедура или промяна в обстоятелствата.  Що се отнася до инвестиционното намерение – Общинският съвет е този, който ще разглежда процедурата, подробности и т.н.”, бе отговорът на пиара Христо Апостолов.

Междувременно стана ясно, че караваната за продажба на торти „Неделя”, също разположена на общинско място в Горна махала, ще се махне. „Собственикът на караваната за торти „Неделя” в Горна махала се отказва. Няма да остане там по две причини. Едната е високият наем, но основното е, че няма ток”, съобщи шефът на ОбС Костадин Костадинов.

Както писахме, само преди 3 дни въпросната каравана провокира сериозни спорове на сесия на ОбС. Част от общинските съветници бяха против високата цена на наема от 500 лв., определена на собственика на караваната, при значително по-ниските наеми, плащани от подобни търговски обекти в центъра на града.