Вероника и Тихомир: Подслаждайте живота си с лъжичка мед

  • Пчелите вдъхновяват двамата ентусиасти с кошери в радомирските села Стефаново и Кондофрей

  • Инвестират в мечтата си, без да чакат помощ от държавата

Възможно ли е млади хора да успеят в България, без да се оплакват, че е тежко и безнадеждно? Трудно ли е да го направят, без да чакат помощ от държавата? Оказва се, че е възможно! Примерът са Вероника, Тихомир и… техните пчели. А разковничето е в трудолюбието и любовта. Когато разговарях с Тихомир, се сетих за любими стихове от Емили Дикинсън:

„…От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева,
и една пчела,
и да мечтаеш…”

Именно мечтата да произвеждат ползотворни продукти дава криле на Вероника Илиева и Тихомир Динев. Те имат два пчелина в радомирските села Стефаново и Кондофрей и с много любов и труд произвеждат напълно натурални пчелни продукти. Двамата са поредните герои в инициативата „Подкрепи местната общност” на Местната инициативна група-Радомир. Това стана и повод да ви запознаем отблизо с Вероника и Тихомир.

Пред „Вяра” те разказаха своята история, споделяйки колко важни за тях са мечтите и какви са бъдещите им стремежи. Началото в практикуването на този труден и древен занаят поставят родителите на Вероника. Те отглеждат пчели от около 36 години. Любовта и уважението към пчелите прихванахме от тях, разказва Тихомир. „Ние им помагахме странично в това начинание, докато в един момент се наложи сами да се справим с ваденето на меда. Така се „запалихме”. Тогава родителите на Вероника имаха около 20 кошера. Впоследствие, когато вече и ние решихме да се захванем и да развием дейността, двамата  много ни помогнаха със своя натрупан през годините опит”, споделя Тихомир. На въпрос дали ползват субсидии от държавата и трябва ли пчеларите да получават по-голяма подкрепа по тази линия, той разказа: „Ние решихме да инвестираме наши средства в това начинание. Не се обърнахме към държавата, защото на етапа, на който бяхме, и това, което искахме да направим, не можеше да се реализира с държавна помощ. Трябваше да имаме поне една година стаж, за да търсим такава. Ние обаче решихме да действаме сами и с наши средства. Дори така е малко по-добре. Доволни сме засега от избора, който направихме – сами да се справяме. Разбира се, бихме се възползвали от някои програми, но на този етап не виждаме такава, която да отговаря на това, което ние искаме да реализираме. И кошери, и машини за работа – всичко сме закупили с наши средства. Иначе е хубаво да се помага и на някакъв по-късен етап бихме се възползвали от помощта на институциите”. Вероника и Тихомир споделят още, че пчеларството постепенно влиза под кожата им и се превръща в техен начин на живот. Кара ги да се чувстват по-дълбоко свързани с природата. Оттам идва и желанието им да правят екологично чисти и без вредни съставки продукти като мед, прополис, пчелен прашец и други полезни и вкусни комбинации с мед и пчелни продукти. Попитахме още Вероника и Тихомир какви грижи полагат за пчелите си, за да дават качествен мед. Според тях първото условие, за да има мед, е да има и пчели. А какво и колко ще дадат, е Божа работа. „Отглеждаме пчелите по дебелите стари книги, както е написано, но и въвеждаме съвременни по-ефективни методи. Тихомир изкара 10-месечен курс по пчеларство. Ползваме добрите пчеларски практики. Грижим се за обезпаразитяването, гледаме да ги зазимим добре, да не се роят, следим развитието на пчелното семейство и му помагаме и най-важното – оставяме всички продукти, излезли от кошера, съвършени, както пчелите са ги направили”, разказва Вероника. Двамата добавят, че в работата им неизбежно има и трудни моменти. Един от тях е, когато попаднат в ситуация на така наречения Синдром на празния кошер (изчезване на пчелните семейства). За радост обаче при Вероника и Тихомир празните кошери не са чак толкова много тази година.

„Повечето моменти в работата ни са хубави. Усещането от енергията, която ни дават пчелите, е невероятно. Изживяването е много приятно. Самата работа с пчелите е много вдъхновяваща – да гледаш как едно ново семейство се развива и става силен, голям кошер, който впоследствие носи мед. Това ни кара да се чувстваме прекрасно и ни увлича”, разказва с възхищение Тихомир. Стигнахме и до темата за изкупните цени на меда. „Всеки един пчелар сам определя цената, на която ще търгува. Той решава дали ще работи с прекупвач, или сам ще продава. Много хора избират по-бързия начин на печалба, който носи и по-малко средства. По-бавният пък е с повече доходи. Вносът на мед, например от Китай, доста сваля пазарната цена. Има прекупвачи, които извиват ръцете на пчеларите. Но все пак това се получава заради решението на пчеларите да продават меда на ниска цена. В крайна сметка всеки сам определя как да продава и това си е негово право”. Вероника и Тихомир са категорични, че ползите от истинския мед са феноменални. За тях медът е еликсир, стремеж към блаженство, което се опитват да предадат на хората, които са избрали продуктите им. Двамата споделят, че с удоволствие си хапват мед, като най-много го харесват, когато е пресен или по време на разпечатването на восъчните килийки. Фаворит обаче са им новите медени кремове със смлени лешници, орехи, бадеми, кашу, черен сусам и тиквени семки. Тихомир ни сподели и своите съвети за това как да разпознаем истинския мед на пазара. „Първото и основно качество на меда е, че той кристализира. Много хора не знаят за това и казват, че е развален. Има, разбира се, и мед, който по-бавно кристализира.  Други пък са на мнение, че само кристализиралият е истински. Трябва да се знае, че медът се вади в течно състояние. Срещал съм доста интересни трикове. Например течен мед, когато се обърне надолу с буркана, трябва да образува една голяма капка. Също така истинският мед запарва на гърлото. Той се разтваря бавно в течност и ако не го разбъркваш, остава на едно място. Има неща, които не се усещат при фалшивия мед. Най-малкото може да прочетете етикета и да видите дали не си купувате нещо само с аромат на мед”, съветва Тихомир.

Изключително красиви и изящни са и ръчно изработените им свещи от пчелен восък. Те са по идея на Вероника. Восъчните свещи са натурални и както казват и двамата – носят ангелското ухание на цветята. Вероника прави свещите с най-голямо удоволствие. „Малко хора знаят, че свещите от пчелен восък изпълват въздуха с положителна енергия. Те не отделят вредни вещества при горене като парафиновите, а напротив – пречистват въздуха в помещението. Терапевтичният им ефект се изразява в облекчаване на различни състояния като алергии, астма и възпаления на дихателната система. А също така са и много красиви, подходящ натурален подарък или за домашна употреба по време на коледните празници”, вметна Тихомир. Освен пчелите сили им дават и мечтите за бъдещето. „Обичаме да мечтаем. Всичко това с пчеларството тръгна като една наша мечта да си имаме много пчелини, в най-различни села, в областта. Искаме да стигнем и до там – продукцията, която реализираме, да намери място в магазинната мрежа. Това е една наша идея, за която ще се борим да реализираме. Както и вие сте чували, има една приказка – купувайте мед от пчелари. Но какво правим с хората, които не познават пчелари? Те трябва ли да купуват некачествен мед от магазинната мрежа? Искаме да променим това нещо и когато влезеш в магазина, да знаеш на 100%, че ще купиш качествен мед. Но това са стъпки, които тепърва искаме да извървим”, споделят Тихомир и Вероника. Близки и приятели разказват за тях, че си приличат с пчелите, които отглеждат. И двамата са работливи като пчелно семейство. Те са прекрасни и вдъхновяващи. Добрият пример, че хората могат да постигнат нещо и сами в България. Вдъхновени от природата, те съветват да залагате на истинското и да се грижите за здравето си. И никога  да не забравяте да подслаждате живота си с лъжичка мед.

Силвия БОРИСОВА