Веселин Белчински, Георги Нумов, Гергана Джаджарова, Георги Джоргов, Иван Начев и Николай Николов от Сапарева баня  обраха медалите на състезание по биатлон в Берковица

Треньорите Райко Пенев и Илиян Пенев работят без пари, кметът Калин Гелев: Правим всичко възможно да помагаме, когато общината се стабилизира финансово, ще увеличим и субсидиите

16-06-01-6
Калин Гелев

16-06-01-6 16-06-01-509

Веселин Белчински, Георги Нумов, Гергана Джаджарова, Георги Джоргов, Иван Начев и Николай Николов от Сапарева баня  обраха медалите в спринта на 3 км във второто издание на националната купа по биатлон „Берковски олимпиец”. Те бяха отрупани от златни, сребърни медали и грамоти.

16-06-01-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d0%b2
Райко Пенев

16-06-01 16-06-01

71 състезатели от осем отбора премериха сили в четири възрастови групи. Съревноваваха се отборите на „Аякс” и „Амбарица” от Троян, Сапарева баня, „Ихтиман” – с. Бодрово, „Боровец” – Самоков, „Рожен”, „Рилски спортист” –Самоков и домакините от „Ком” – Берковица. И в двата състезателни дни в спринта и в индивидуалния старт превес взеха отборите на Сапарева баня и Троян. Организатори на състезанието бяха берковският клуб „Ком” и община Берковица. Специални усилия положиха Вероника Григорова – треньор на берковския клуб, и Радослав Найденов – зам.-кмет на община Берковица. Те наградиха победителите с грамоти, медали и предметни награди. От страна на федерацията присъстваха главният секретар Васил Сивков и Надежда Алексиева – член на УС на БФБ и технически делегат на състезанието. „Добро начало за зимния ни сезон за най-малките биатлонисти от Сапарева баня. На 14-15 януари участвахме в състезание за купа “Чепеларе“ и на 21-22 януари за купа “Берковски олимпиец“ в Берковица, където се проведоха първите състезания за най-малките биатлонисти в България. При много добри снежни условия участвахме с 12 деца в четири групи“, сподели треньорът Райко Пенев.

В Чепеларе неговите биатлонисти спечелиха общо 10 медала, като най-добре се представиха Веселин Белчински с 2 златни медала, Георги Наумов – един златен и един бронзов медал, Гергана Джаджарова – 2 сребърни медала, Георги Джоргов – 1 сребърен медал, Иван Начев с един сребърен медал и Николай Николов с два бронзови медала.

„Радващо е, че голяма част от родителите на най-малките ни биатлонисти присъстваха на двете поредни състезания, тази заинтересованост ни дава импулс на нас, треньорите, и най-вече на децата. Преди дни при отлични условия се проведе и състезанието за купа “Берковски олимпиец“-гр. Брковица. При много голяма конкуренция нашите биатлонисти отново завоюваха още осем медала, като почти всички деца от отбора на Сапарева баня си повториха успеха”, допълни Райко Пенев.

Спортният клуб „Сапарева баня“ обаче не е без проблеми. Райко Пенев е в пенсионна възраст от една година и не е получавал никакво възнаграждение като треньор, а по-младият му колега  Илиян Пенев, който е бил доскоро на договор към община Сапарева баня към „Ученическа спортна школа“, също не получавал заплата, защото школата била закрита.

Треньорът по футбол Костадин Джоргов, който от години се   занимава с групи деца към УСШ, отскоро също не получава  възнаграждение. Всички те обаче продължават да работят в името на децата и заради успехите на спортистите.

Община Сапарева баня им помагала с известни субсидии, но по думите на треньорите са недостатъчни за скъп спорт като биатлона. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев е категоричен, че повече средства биха могли да се отпуснат, след като общината се стабилизира финансово. „Това са възможностите ни“, заяви кметът Калин Гелев.

Община Сапарева баня се гордее с отбора по ски биатлон, ръководен от треньорите Райко Пенев и Илиян Пенев, казват сапаревобанци.