Вечен длъжник вече няма, депутатите сложиха край на тази практика

Законовите промени влизат в сила след половин година

Депутатите сложиха край на т.нар. “вечен длъжник” като приеха окончателно промени в Закона за задълженията и договорите, внесени от депутати от Обединените патриоти.
С поправките се въвежда 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица.
Банки, телекоми и топлофикации ще могат да ни гонят за неплатени сметки и вноски по кредити само пред това време.
Така физическо лице, изпаднало в невъзможността да плаща своята изискуеми задължения, ще може да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичането на определен период от време.
С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите когато задължението е отсрочено или разсрочено, гласят новите текстове.
Промяната няма да важи за едноличните търговци и за задължения, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.
Християн Митев от ОП обясни, че със законовите промени се слага край на един проблем, който тормози хиляди български граждани.
“В България нямаше досега по никакъв начин защита на длъжниците и ние бяхме единствената страна в ЕС, в която нямаше такъв регламент”, каза той.
Промените в закона влизат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник./dnes.bg