Вече трета седмица НАП се бори с “малък технически проблем”

Фирмите за поддръжка на касовите апарати нямат автоматизирана връзка с данъчните

Вече половин месец фирмите, които осъществяват сервиза на касовите апарати и фискалните принтери на търговците, са задръстени с работа. Електронната услуга за автоматично извествяне в НАП при промяна на регистрационните данни на фискалните устройства не работи. Затова сервизните фирми трябва ръчно да съобщават с мейли на приходната агенция всяка промяна в данните на устройствата, което изключително много затруднява работата.

Известяването се налага не само при промяна на адреса или на името на фирмата, но и при подновяване на сервизните договори за касовите апарати. А именно през февруари и март масово изтича едногодишният срок на тези договори за повечето търговци и те трябва да подписват нови.

Точно в този период технически проблем в сървъра на НАП извади от строя електронната услуга за автоматични съобщения за промени в данните на фискалните устройства, в електронните системи с фискална памет и интегрираните системи за управление на търговската дейност. Вече трета седмица НАП не успява да разреши проблема и не е ясно от какво е породен той. Така сервизните фирми са принудени да пращат мейли за подновените договори за поддръжка на стотици хиляди фискални устройства.

Не работи и електронната услуга за автоматична дерегистрация на касов апарат или фискален принтер. На практика от средата на февруари търговец, който не желае повече да използва касов апарат или фискален принтер, не може да го отпише от информационната система на НАП. Изключително затруднено е и прехвърлянето на устройства от една фирма на друга, при което отново трябва ръчно да се пращат по електронната поща документи, заверени с електронен подпис. В момента единствено автоматично може да се регистрира в НАП нов касов апарат.

На 1 март НАП съобщи на сайта си, че работоспособността на автоматичните съобщенията за промяна на регистрационни данни за адрес на обект, както и за преподписване на сервизни договори за фискалните устройства е възстановена. Сервизни фирми обаче се оплакаха, че за повечето модели касови апарати и фискални принтери тя продължава да не работи.

От НАП не са дали обяснение поради какви причини тези две електронни услуги – за автоматично дерегистриране и за автоматична промяна в данните на касовите апарати, не функционират. Преди време единствено данъчните увериха, че въпреки този технически проблем стандартното изпращане на данни за продажбите от касови апарати работи без проблеми и работоспособността им не е засегната.

“Заради неработещите автоматизирани системи на НАП търговците са застрашени да се окажат нарушители, ако при проверка се установи несъответсвие в регистрационните данни на устройствата”, предупреждават сервизните фирми. За подобни нарушения се пишат актове и се налагат високи глоби, включително и временно запечатване на търговски обекти.

“Още не е отзвучал печалният опит с Наредба Н-18, която подлуди фирмите с почти неизпълнимите си изисквания към софтуерите за управление на продажбите, и сега отново бизнесът е в ситуация да е задължен да прави нещо, без да може да изпълни изискванията”, коментираха търговци./СЕГА