Веществени доказателства:На вниманието на главния прокурор Сотир Цацаров: Венцислав Кацарски: Намерих квитанции и договор, уличаващи „бизнесмените” от Бобов дол Кр. Васев и В. Симеонов, залъгвали земеделци с урожай от евросубсидии

 Вестник „Вяра” освети схемите на бобовдолския бизнесмен, Васев оцени статиите на 10 000 лв., съдия Росица Савова от КОС го поряза

Георги Николов, Валентин Илиев, Васил Калфов и още десетки опарени кооператори от Горна Козница ужилени от Васев чрез фиктивната кооперация  “Нов път”

 Красимир Васев ни дължи хиляди левове за 2 г. рента, прибра 45 000 лв. евросубсидия за имот, без да бъде засяван

180-01-01 ВЕНЦИСЛАВ КАЦАРСКИ DSC01483 copy

Квитанции за набирани сума за участие във фиктивните европроекти на дуото Красимир Васев и Венцислав Симеонов от Бобов дол показаха ужилени. Потърпевшите са свидетелствали и пред съда по дело, което Красимир Васев заведе срещу главния редактор на вестник „Вяра” с цел да сплаши гилдията и да затвори устата на десетки хора, които дойдоха в редакцията, за да свидетелстват срещу него и приятеля му Венцислав Симеонов. Двамата учредили сдружение „Инициатива за устойчиво развитие” и започнали да събират пари от лековерни хора с обещанието, че ще делят заедно евросубсидии за засадени краставици и други селскостопански продукти.

180-01-01 Красимир Васев copy 180-01-01 294-01-Vencislav-Simeonov-copy1

Завчера един от пострадалите – Венцислав Кацарски, успя да намери в домашния си архив квитанция към приходен ордер № 0001, издадена от сдружението с подпис и печат. Квитанцията, с която e стартирана дейността, ще бъде предоставена от редакцията на вестник „Вяра” на прокуратурата и Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология за експертиза по конкретно веществено доказателство. До този момент потърпевшите не разполагаха с веществени доказателства по простата причина, че поради небрежност са загубили част от документите си, предоставяни им от Васев и Симеонов. Твърде възможно е да има бушони по схемата, които да са полагали подписи, защото документите са предоставяни няколко дни след получаване на парите. „Имахме им голямо доверие”, каза Кацарски. На кого е подписът, трябва да установи прокуратурата. Според Кацарски и свидетелите му трите документа са му предоставени от Красимир Васев и Симеонов пред свидетели.

Digimax A50 / KENOX Q2

В съдебно заседание Венци Кацарски разкри, че е предоставил парите на двамата. Васев и Симеонов не отрекоха, но Васев предостави нова квитанция пред съда в уверение на това, че е върнал парите на Кацарски. Кацарски обаче заяви, че това е квитанция, която вижда за първи път и че подписът под неговото име не е негов. „За първи път виждам този документ, подписът не е мой. Нека прокуратурата удостовери чий е и откъде е изваден този документ”, настоя той.

Digimax A50 / KENOX Q2

Венцислав Кацарски е намерил и приходна квитанция № 1001/02.05.2012, издадена от община Бобов дол, с която двамата „евробизнесмени” са сменили местожителството му и адресната му регистрация. „Платих и за нова лична карта, защото двамата ми заявиха, че за да стана член на сдружението им и да получа пари, трябва да отговарям на определени изисквания. Едно от тях беше да съм от техния регион. Тъй като бях безработен, се съгласих и на това условие. Дадох им около 500 лв., но намерих квитанцията само от единия касов ордер”, каза Кацарски.

Той е подписал и договор за консултантски услуги и е дал парична сума за подготвяне на документи за кандидатстване по програма „Млад фермер” за усвояване на пари от европроекти. „Дадох парите и подписах договора в присъствието на Красимир Васев и Венцислав Симеонов. Там бяха още трима-четирима човека, включително представители на вестник „Вяра”, допълни той.

Digimax A50 / KENOX Q2

Красимир Васев съди в продължение на три години и вестник „Вяра”, който описа подробно схемите му. Той пожъна една пирова победа срещу медията с никому неизвестния съдия в Дупнишкия районен съд Михаил Малчев, който закова главния редактор на вестника да плати на Васев 4000 лв. обезщетение. Красимир Васев претендираше за 10 000 лв. Малчев умишлено избра обезщетение в размер на 4000 лв., за да не може медията да обжалва на по-горна инстанция, ако и Кюстендилският окръжен съд потвърдят присъдата му.

180-01-01 -емил-павлов

Тричленен състав на КОС с председател съдия Росица Савова и членове Татяна Костадинова и Андрей Николов отмени изцяло решението на дупнишкия съдия Михаил Малчев и осъди Красимир Васев да заплати направените разноски на две инстанции, в размер на 1210 лв. и 1130 лв. адвокатско възнаграждение и 80 лв. държавна такса. Специално за главния редактор има присъдени още 1010 лв.

180-01-01 Юлиян Крумов 274-01-copy

Както вестник „Вяра” писа, кюстендилецът Красимир Васев е събирал пари за участие в европрограми, с цел усвояване на евросредства и завличал лековерни. Това стана ясно от разпит на свидетели в съдебна зала в Дупнишкия районен съд пред съдия Любомира Панайотова. Двама души свидетелстваха срещу кюстендилския Остап Бендер. В съда тогава Венци Кацарски го уличи, че през пролетта на 2012 г. му е дал 500 лв. за подобно участие и повече не получил нито пари, нито евросубсидии, обещани му от Красимир Васев. В подкрепа на думите му свидетелстваха и други. Венци Кацарски разказа как Красимир Васев и неговият приятел Венцислав Симеонов от Бобов дол са организирали беседи в дупнишкия ресторант „Старата върба”, за да зарибяват хора, желаещи да се занимават със земеделие. В резултат на комбинациите на Васев хора са загубили парите си.

180-01-81-Faximile2 copy 180-01-81-Faximile1 copy

„Васев разказа как е закупил огромни площи в кюстендилско село и подробно разясни европейската програма „Млад земеделец” и печалби, които могат да се извлекат чрез отглеждане на краставици и домати. Бях готов да вложа труда си. Запозна ни детайлно с клаузите и че е подготвил проект. Каза ни, че трябва да съберем определена сума, която да предоставим на консултантска фирма, която да изготви проекта. Но и самият той се представи за консултант. Беше изключително убедителен. Но след като взе парите, изчезна и дори не си вдигаше телефона. От присъстващите се изискваше да сменят паспортите си и да имат адресна регистрация в Бобов дол като изискване по проекта. Затова аз сега не съм с адресна регистрация в Самоков, където съм роден, и по-специално в Говедарци, а в Бобов дол”, каза Венци Кацарски и представи личната си карта пред съдия Панайотова. Той добави: „Така набира Васев кандидати за усвояване на европейски пари по проекти. Но след като вземе депозита за участие, потъва вдън земя, не си вдига и телефона.”

Вместо Васев да се засрами за причинените неприятности, за загубеното време, за финансовото ощетяване на десетки хора, той съди медиите за клевета.

 

С точна преценка на изложените факти и чудесно познаване на юридическата материя съдия Панайотова не остави никакво съмнение при мотивировката на решението си, с което отхвърли категорично гражданския иск на Васев към журналистите като обезщетение за неимуществени вреди и жалбата му за клевета като неоснователни. Съдия Панайотова осъди Васев да заплати деловите разноски на журналистите в размер на 500 лв.

Потърпевша от комбинациите на Красимир Васев е и кюстендилката Йоанна Гаминчева. Пред вестника тя разказа как в най-тъжния ден в живота си, в който е погребала съпруга си, е получила от Васев писмо, че няма да върне заем към семейството от 10 000 лв. Жената едва не получи инфаркт при тази вест. Васил Гаминчев, който бе основател на ски клуба под Хисарлъка, почина внезапно на 48 години. Парите, които покойният дал на Васев, били заем, който той не върнал в продължение на 10 години. Със съдебно определение на Кюстендилския окръжен съд Гаминчев спечели делото, след което си извадил и изпълнителен лист. Последвали имотни еквилибристики на Васев, с които той прехвърлил собствеността на съпругата си и изкарал, че няма нищо на негово име.

“Сега той си мисли, че аз не съм в течение на нещата и се опитва да извърти нещата, прави нов опит да протака връщането на парите, които взе от съпруга ми. Това е извън всякакъв морал. В такъв тежък ден той се опита да ме срине психически, да удвои тревогата ми”, съобщи Йоанна.

Васев като удавник за сламка се хванал в техническа грешка при изписване на името й, което в съдебните документи било написано само с едно „н”. “Този човек сега се опитва да изкара пред съда, че Йоана и Йоанна са две различни лица, само и само да не си плати дължимото. Просто думи не мога да намеря за изключително наглото поведение и навръх погребението, забележете, съм уведомена, че иска да води ново дело”, казва кюстендилката.

Йонна Гаминчева обаче е категорична, че ще отстоява правото си. “Представяте ли си сега докъде стига дебелоочието на този човек?! Васев заведе безпрецедентно дело и срещу съдия-изпълнителката Елица Христова, която описа съвсем законно цялото му имущество. Сигурна съм, че няма да му се размине, че наближава денят, в който той ще получи заслуженото си. Аз вярвам в българското правосъдие”, каза уверена Йоанна, въпреки че е изумена от наглостта на Васев.

Междувременно стана ясно, че Красимир Васев и Венцислав Симеонов са били членове на партия ГЕРБ-Бобов дол дори с претенции да ръководят партията в миньорския град. От общинската структура на ГЕРБ-Бобов дол съобщиха, че двамата са били изключени поради многото оплаквания срещу тях. Симеонов е бил осъден на пробация заради шофиране в пияно състояние. От представено свидетелство за съдимост и удостоверение от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” е установено, че Красимир Васев за периода 02.02.1993г. до 23.02.1993г. е пребивавал в затвора в град Бобов дол в изпълнение на взета му мярка за неотклонение „задържане под стража” като обвиняем по следствено дело № 1461 от 1992г. на ТСО-Кюстендил.

Член-кооператори от “Нов път” в село Горна Козница също паднаха в капана на Васев. Както сме писали, хората вдигнаха ръце от председателя й Красимир Васев. 6-7 човека имат и жалба в Районна прокуратура – Дупница. Преписката е разгледана от прокурор Юлиян Крумов, който я прекратил поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер. Това обаче не удовлетворило ощетените възрастни мъже и те отнесли случая на по-горната инстанция в Окръжната прокуратура в Кюстендил. Там обвинителят Йордан Георгиев открил пропуски при воденото разследване и пратил случая за отстраняване на пропуските отново в държавното обвинение в Дупница.

Кооперацията “Нов път” е учредена на 15 януари 2011 г., разказва един от учредителите – Валентин Илиев от село Горна Козница. “Учредихме я като една алтернатива на старата, която излезе в несъстоятелност поради големи данъчни задължения. Още в самото начало се оказа, че председателят Красимир Боянов Васев започна, меко казано, нечестни действия. При учредяването той и г-н Янев си вписаха дъщерите, без да присъстват на събранието. След това прехвърленият имот от старата кооперация от 1100 дка беше обработен като угар, без да се засява, заради това той получи за 2011 г. 45 000 лева европейски субсидии”, коментира Илиев. Според изнесените данни председателят Васев направил опит да похарчи парите не за кооперацията, а предимно за “негови лични интересии”. “Две години Красимир сади зеленчуци в местности, които са извън обсега на кооперацията. И ние предполагахме, че той работи по друга европейска програма, най-вероятно на негови близки, а разходите ги прави от парите на “Нов път”, споделя Валентин Илиев. Това продължило две години и той нецелесъобразно похарчил десетки хиляди левове.

На кооператорите направило впечатление и това, че продукция от засаденото не се прибирала. На въпроси защо част от реколтата не се предоставя на членовете да задоволят някои нужди, отговорът бил, че нямал сметка да си прибира продукцията.

При учредяването на кооперацията Васев успял да наложи стил и метод на работа, като не зачитал новоизбраните Управителен и Контролен съвет, а сам се разпореждал за всичко. Негово лично решение било да се купи техника – трактор и прикачен инвентар, без знанието на Управителния съвет. “Тази техника не бе използвана за целите на кооперацията, а за обработка на неговите градинки. Засаждаше маломерни площи. Втората година от дейността на кооперацията площите от 1100 декара на кооперацията изобщо не се обработиха. Потънаха в тръни и храсти”, недоумява Валентин Илиев.

Сред другите еднолични действия на председателя на „Нов път” били основаването на пунктове за изкупуване на череши при село Горна Козница и Коркина за нуждите на кооперацията. Оказало се, че това било за негови лични цели.

“Отговорници на пункта бяха дъщеря му и жена му”, добави кооператорът. Черешите, които предавали, били от собственици на овошки в района.

След като Васев не пожелал да обработва имотите на кооперацията, пак тайно и еднолично сключил договор с фирмата от кюстендилското село Таваличево “Иритрейд”. Контрактът е 5-годишен, но затова не информирал нито Управителния съвет, нито общото събрание.

Характерно за председателя на “Нов път” било, че провежданите от него събрания били манипулативни. Съгласно устава протоколите от събранието трябвало да се водят в специална прономерована и прошнурована тетрадка. “Накрая се прочитат взетите решения от общото събрание пред присъстващите. Той водеше протоколите на отделни листа, измъкваше после точки, които са изгодни за неговата дейност”, сподели Илиев. Пример за това било събрание от 30 декември 2012 г., където Васев нахвърлял информативни цифри за финансовото състояние на кооперацията, без да има изготвен отчет, който да се утвърди. “Това дори се потвърждава от прокуратурата”, разказват потърпевшите кооператори.

Заради неговото грубо поведение – не вдигал телефона, криел се, не отговарял на въпросите кога ще плати рентата, имало много оплаквания до Контролния съвет. “Контролният съвет заедно с друга инициативна група се опита да проведе едно общо събрание. Искахме за тези похарчени десетки хиляди левове той да даде отчет”, споделя Валентин Илиев.

Десетки са хората, които не получили рентата си, а жалбата била подписана от шестима.

Илиев е малоимотен – има 7 декара (по 10 лева рента на декар), не е получавал рента за 2012 и 2013 г., или парите са 140 лева. “В един от протоколите на общото събрание Васев е вписал, че тези, които не си вземат рентата, тя се превежда за дялов капитал. Нейната съдба е спорна, защото при една ликвидация не се знае къде отива. “Васев дори убеждавал хора да не взимат рента. Селскостопанската година е от септември до септември”, каза Илиев.

В началото контактувал с него, но бързо разбрал, че се е излъгал, неоснователно е дал доверието си. Васев започнал да лъже. “Разпитвани сме от Икономическа полиция в Бобов дол, събрани са много томове, но в крайна сметка прокуратурата решава”, добавя Илиев.

Преди година на 15 декември направили опит да го сменят, спазвайки устава и закона за кооперацията. Всички 43-ма гласували за ново ръководство, избрали се нов Управителен и Контролен съвет. Той обжалвал реда на събранието пред Районен съд – Дупница, откъдето изпратили обезпечителна заповед пред Търговския регистър. “Ние случихме на неподготвен адвокат, който трябваше да комплектова документите за регистрация. Не беше изготвил декларации за конфликт на интереси на членовете на Управителния съвет, които са задължителният документ. Получихме отказ за регистрация. Трябваше да изготвим и актуален списък на членовете на кооперацията, той обаче не ни го представи. Не обжалвахме отказа, тъй като икономическото състояние ни е такова. Не разполагаме със средства. Той си наема адвокат, има пари от кооперацията, разполага. Води дела”, казва Валентин Илиев.

Георги Николов е част от подписалите жалбата. Лично той взима рентата на 6 човека. Хората живеят далеч и той им ги праща. Имотът се обработва от фирма. “До полицията писахме да му се спре банковата сметка. Не можем 40 срещу 1 да регистрираме нова кооперация. Как подписва, какво прави с 50–60 хиляди лева?! Никакви култури няма на тези имоти. Васев не разбира от техника, обработва маломерни градини, които не са за такава техника. Щял да ни съди, свещи да ни пали и такива истории. Съществува безвластие. Прави си каквото иска, ние, 42-ма човека, не можахме да го свалим”, казва Георги Николов, който е пенсионер по болест.

Кюстендилецът Стойчо Анакиев е с идентичен проблем. Отново се сблъскваме с неплатена рента за над 1000 лева. Анакиев участва в кооперацията с 38,65 декара земеделска земя. Васев отказва да плати веднъж 563,93 лева за едната селскостопанска година и 337,23 лева за следващата. Спасението вижда в прокуратурата, докъдето и пише жалба на 12.11.2013 г. Пише от собствено име, но Емил Павлов от Районната прокуратура в Дупница връща отговор, че не са налице данни за извършено престъпление от общ характер, а се касае за гражданскоправни отношения. Прокуратурата не е компетентният орган, спорът между страните по договора се уреждат в съда чрез гражданско дело.

“Ама аз не искам нищо извън закона”, добавя Стойчо Анакиев.

“Не съм си получил рентата, а Васев не желае да ми отговори на официално изпратено заявление до него”, възмущава се член-кооператорът. Той показва документи, както и обратната разписка от пощата, че заявлението е получено.

Той е длъжен да ми отговори защо не ми плаща, въпреки че прокуратурата ми казва, че се касае за договорни отношения. “А не е ли престъпление, че той не иска да ми отговори?”, казва Асенов.

Васил Калфов от Кюстендил също е сред потърпевшите. Той влязъл в кооперацията със 70 дка собствена земя, от които обработваема е близо 60 декара. Парите, които си чака, са за две стопански години. “Гласувахме му доверието за кооперацията, но после разбрах що за човек е. Уж добре тръгна, дадоха ни първата година хубави пари, но нещата зациклиха”, оплака се Калфов.

Васев започнал да сади градини на имоти на член-кооператорите. “Решихме да не напускаме, но да сменим Васев. Намерихме си адвокатка – Милка Молева. Познавам я от 60 години, вършила ни е работа”, споделя Калфов. Пенсионерът има да получава рента за две години от над 1000 лева. На други дори парите са повече.

“Сега ние го съдим, че той не ни дава парите и незаконно ни отнемат правото да си изберем нов председател на кооперацията”, разказва Калфов.

Налице е състав на измама, очертана в чл. 209, ал. 1 и 2 от НК, който гласи: „Който, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода ”

Според НК има два вида измама – активна и пасивна, но за дупнишката прокуратура този член от НК не съществува, те не са били на тази лекция.

Потърсихме за коментар Красимир Васев и Венцислав Симеонов, но не успяхме да се свържем с тях. Те запазват правото си на отговор.

Снимките:

1 Венцислав Кацарски

2 Красимир Васев

3 Венцислав Симеонов

4 Валентин Илиев

5 Васил Калфов

6 Георги Николов

7 Емил Павлов

8 Юлиян Крумов

9 и 10 Факсимилета от квитанцията и договора