(видео) Арести за дрога и лихварство в ромски кланове при спецакция в Кюстендил

Снимки от акцията, публикувани от Гешев в туитър.

Гл. прокурор Иван Гешев: Край с бизнесмените, които не плащат данъци

 

Кюстендилският кв. „Изток” осъмна, окупиран от жандармерия. В ранните часове под ръководството на Специализираната прокуратурата служители на ГДБОП проведоха операция по противодействие на организираната престъпност в Кюстендил, и по-специално в ромския квартал “Изток”, където са били извършени арести на членове на двата най-големи ромски клана – Ропотамци и Гольовци.

Иван Гешев и кметът Петър Паунов проведоха среща.

За операцията информира и главният прокурор Иван Гешев, който коментира в туитър започналата операция:

„Гольовци или Ропотамци, Череп или Ланец,

“бизнесмени” или политици – свърши безнаказаността за всички, нарушили закона. Независимо от социалния статус, милионите или връзките. Защото българите искат и заслужават справедливост“, написа Гешев.

Няколко часа по-късно самият главен прокурор пристигна в Кюстендил и даде информация пред медиите за резултата от операцията: “Проведоха се действия по разследване на Специализираната прокуратура съвместно с колегите от ГДБОП, касаещо организирана престъпна група за лихварство, разпространение на наркотици и насилствени действия. Те са от известния род Гольовци. Има задържани от конкурентната група, известна с названието Ропотамци. Към момента са задържани над 6 души, за които има данни за извършени престъпления и че са криминално проявени.

Издирват се още 2 или 3 лица,

които се смята, че са част от организираната престъпна група. Предстои в следващите дни, вероятно в четвъртък, да се прецени спрямо колко лица ще бъдат повдигнати обвинения, какви ще са обвиненията, по кои текстове, както и какви да бъдат мерките за неотклонение”, обясни още главният прокурор.

Гешев припомни и за нападението, което стана в средата на месец юли, именно в кв. “Изток” срещу български полицаи, включително и тяхното куче, които са търсили наркотици.

“Това е срамно и недопустимо. Ние в някаква степен сме го превърнали в национален спорт – да се бият полицаи. От една страна приемаме за нормално да се бият полицаи, а от друга страна смятаме, че те трябва да ни пазят, което е недопустимо за всяка една правова държава, член на Европейския съюз. Трябва хората да знаят, че освен права имат и задължения и те трябва да са еднакви за всички. Независимо дали става дума за богати, бедни, за лица от някакъв етнос – българи, роми”, каза Гешев.

Главният прокурор подчерта още: “Няма нищо лошо да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища. Част от работата ни е да не допускаме в страната да виждаме хора, които

карат скъпи коли, а нямат нито един работен ден

зад гърба си, нито са плащали данъци. Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност – било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно, но не дават нищо за държавата си”, коментира още главният прокурор.

По случая „Янек”

и задържания Васил Капланов Иван Гешев заяви, че е главен прокурор, а не наблюдаващ, така че предвид разследването няма да коментира, въпреки че има информация. “Работи се много усилено и активно, ангажирани са всички сили и средства. Ще продължим по установяването на обективната истина. Запознат съм с някои детайли и подробности от разследването, но няма да ги разкрия, за да не го застраша. Няма да коментирам неща, които касаят разследването. Не съм наблюдаващ прокурор. Знам, че трябва да бъде информирано обществото. Но не може да се разкриват неща, които ще застрашат разследването”, посочи Гешев.

Стана ясно още, че успоредно тече и втора спецоперация срещу битовата престъпност в Кюстендил, която се оглавява от гл. комисар Николай Хаджиев, директор на ГДНП.

“Успоредно в момента се провеждат

две специализирани полицейски операции

– на ГДБОП и на ОДМВР-Кюстендил по конвенционалната и битова престъпност. Такива операции се провеждат на територията на цялата страна и няма населено място, където не се извършват. Това е един от основните приоритети на МВР. В цифрово изражение от началото на годината имаме спад на престъпността със 7 хиляди в сравнение със същия период на миналата година и 5% ръст на разкриването на престъпления. При телефонните измами спадът е около 80-90% и сега наблягаме на кражби, грабежи. Стремим се да създадем една сигурност в обществото и хората да се чувстват по-спокойни”, заяви гл. комисар Хаджиев.

При днешното си посещение в Кюстендил главният прокурор проведе среща с кмета на общината Петър Паунов. Иван Гешев посети и два от емблематичните паметници в центъра на града – на Тодор Александров и Дядо Ильо войвода.

Краси ЦЕНКОВА