(видео) Жителите на с. Самораново се поклониха пред паметта на Васил Левски

Саморанци от всякаква възраст се поклониха пред паметника на една от най-светлите личности в историята ни.
  • Независимо дали ще бъде канонизиран, Апостола е светец за всички нас, категоричен е отец Ивайло

  • Саморанци имат нужда духът на Левски да бъде сред тях, заяви председателят на местното читалище „Пробуда 1927” Емил Севдин

  • Навсякъде трябва да има бюст или плоча за Дякона, той е светинята на България, сподели общественикът Михаил Севдин

Жителите на дупнишкото село Самораново отбелязаха 146-ата годишнина от смъртта на Васил Левски. Малки и големи се събраха около издигнатия преди две години и половина паметник на Апостола и отдадоха своята почит към него.

Председателят на Читалище „Пробуда 1927” Емил Севдин

Паметникът е открит на 22 септември 2016 година. Инициативата за неговото изграждане е на Михаил Севдин. За да осъществят идеята, саморанци създават Инициативен комитет, в който се включва и местното читалище „Пробуда 1927”.
„Интересното при паметника е, че стана по инициатива на Михаил Севдин, но изцяло с подкрепата на обикновените хора от селото и не само. Много техни близки и познати от цялата страна са дарили по малко от себе си, за да може този паметник да стане факт.

Отец Ивайло от с. Овчарци отслужи панихида за Апостола.

Авторът му Владимир Илиев, който е известен български скулптор, го направи безвъзмездно. Откриването беше съпроводено с една много хубава церемония. Тогава участие взеха както самодейците от читалището, така и ансамбъл „Актавис”, читалището в Бобошево и техният духов оркестър. Направи ми впечатление как още от сутринта идват хора и оставят цветя за Апостола.

Михаил Севдин и жена му Зоя поднесоха цветя пред бюста на Апостола.

Знаят, че вечерта има мероприятие, но те идват индивидуално и изразяват почитта си към Васил Левски спрямо тяхното вътрешно усещане. Хората имат нужда от култура. Тя не е нещо, което се развива интензивно в нашето село, но пък има такива проявления и едно такова е именно паметникът. Саморанци имат нужда от култура. Те имат нужда духът на Апостола да бъде сред тях. Работейки от години в тази сфера, мисля, че Васил Левски е сред всички нас”, каза пред „Вяра” председателят на Читалище „Пробуда 1927” Емил Севдин.

Иван Шопов (вляво) и Радослав Радославов поднесоха венец.

Той изнесе реч в началото на отбелязването годишнината от гибелта на Васил Левски. След това отец Ивайло от село Овчарци отслужи панихида за упокой на душата на Апостола. Свещеникът не скри емоциите си по време на службата, а няколко по-възрастни присъстващи дори се просълзиха. След това саморанци коленичиха и запазиха минута мълчание в памет на Дякона. Малко по-късно деца от селото представиха кратък рецитал, свързан с една от най-светлите личности в нашата история. Самодейците пяха патриотични песни и рецитираха стихотворения, посветени на Левски.

Жителите на дупнишкото село отдадоха почит на Дякона.

Накрая жителите на с. Самораново се наредиха на опашка и със страхопочитание поднесоха венци и цветя пред бюста на безсмъртния революционер. Сред тях бяха и председателят на СОСЗР-Дупница Иван Шопов и авторът на редица книги д-р Радослав Радославов.

 

 

 

Oще подробности в печатното издание