(видео) Лекарка в Перник и нейна пациентка дадоха надежда на болните с псориазис

Силвия Ашикян: Хората те гледат лошо, странят от теб, но най-ужасни са болките

„Изглеждах изключително зле. Бях цялата покрита в рани – около 90% от кожата ми. Хората те гледат лошо, дърпат се от теб, сърдят се. В магазин като влезеш, не можеш да мериш дреха, защото не ти дават, не ти разрешават. Не можеш даже да си представиш, че с този вид можеш да работиш с хора… Но най-ужасното бяха болките“. Това разказва Силвия Ашикян, млада жена с псориазис, която живее така близо 20 години. Тя е слънчева и общителна, но болестта й отнема контакта с хората. Казва, че е свикнала с любопитните погледи и непоисканите съвети. Но на голямата й дъщеря все още й е трудно да приеме начина, по който хората гледат майка й.
След годините страдание помощта идва в лицето на д-р Деница Желева, специалист-дерматолог, работещ в поликлиника „България“ в София и в Перник. Лекарката и нейната пациентка станаха герои във филм, посветен на заболяването и борбата с него. Видео поредицата „Псориазисът не е само кожа“ е на Института за здравно образование. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.
Когато Силвия разбира, че българските пациенти вече имат достъп до биологично лечение, без колебание решава да опита. Терапията се заплаща изцяло от Здравната каса. „Това беше най-доброто решение, което съм взела в живота си. Когато ми се обадиха от Здравната каса да ми кажат, че са ми отпуснали лекарството, аз плаках по телефона и казах на жената отсреща – това е повече от джакпот за мен!“, спомня си Силвия. Днес тя живее нов живот – от раните по тялото й няма и помен, среща се с хора, чувства се стойностен човек, работи прекрасна работа с ежедневно общуване с много и различни клиенти.
„Д-р Желева е човекът, който много ми е помогнал. Винаги съм чувствала една близост с нея, още от първия ден. Тя ми носи късмет“, убедена е младата жена.
„Силвия беше една от най-тежките пациентки. Има много хора като нея, които страдат заради невъзможност да живеят нормален живот, да обгрижват децата си, семействата си, да работят. Те стават с болка, лягат с болка, а ние имаме възможност да им помогнем. Пътят не е лесен, но през цялото време сме рамо до рамо с пациента“, казва д-р Деница Желева. Тя е щастлива, че радостта се е върнала в живота на Силвия, но е категорична, че приносът за това е взаимен.
Към момента в България данните показват, че у нас страдат над 100 000 души. По данни на НЗОК, консултациите с лекар по повод на псориазис годишно са около 20 000, а в Област Перник – близо 200.