(видео) Панорамната площадка над Бистрица на финалната права, очаква се лавина от туристи

created by dji camera

Кметът Кирил Огненски: Парапетът е готов, предстоят боядисване и довършителни дейности

Панорамна площадка “Софраджик” над село Бистрица е почти готова. Във вторник бяха монтирани предпазните парапети на 20-метровия улей, който се намира на 925 метра надморска височина. “Бях много притеснен тези дни. Още от събота имаше десетки туристи, които бяха тръгнали на разходка до Бистришки водопад, Самоковището или поели към хижа „Иван Вазов” и Седемте езера и напъваха да се снимат на площадката, която бе само с основа, но не бяха монтирани парапетите. Бяхме сложили забранителни ленти, но след като видях, че някои не се съобразяват, се наложи да седя почти до залез, за да не стане някой инцидент и да възпирам хората за снимки”, коментира кметът на селото Кирил Огненски.

Панорамните площадки са най-модерната туристическа атракция в света последните години и привличат огромен брой туристи. Най-известната панорамна площадка в България е “Орлово око” в Родопите, която привлича хиляди туристи годишно. Община Дупница финансира начинанието с 50 хиляди лева от капиталовия списък, като това е третата от този вид въобще в страната.

“Парапетът е вече готов. Оттук насетне предстои да се боядиса, има някои довършителни дейности. В движение ще дообогатяваме мястото с някои идеи, които сме коментирали с кмета на общината инж. Методи Чимев, за да се превърне районът в още по-привлекателен за хората. В първоначалния вариант беше заложено краят на площадката да бъде с 2-метров прозрачен под заради адреналина най-вече, но нито една фирма доставчик в страната не даде гаранция за здравина и устойчивост. Затова предпочетохме да се откажем от тази идея, все пак животът е най-важното нещо. Гледката е уникална”, допълни Огненски.

created by dji camera

От Софраджик освен поглед към селата от 5 общини се виждат и градовете Дупница, Бобов дол, Радомир и Кюстендил, както и 5-те планини – Витоша, Конявска, Осоговска, Верила и Рила. Панорамната площадка е само на 20 минути от паркинга на селото, а на още час и 10 минути след това е пленителният Бистришки водопад. “Имаме много слабо познати места като Цръната скала, Хайдушката пещера или пък Градинските и Воденичарските езера, чиято девственост е уникална и без аналог в страната.

created by dji camera

Или пък Морените, които са най-високите на Балканския полуостров. Има изградена екопътека до Самоковището с места за отдих и пикник, така че еднодневни разходки могат да се правят без проблем, като се съчетава приятното с красивото. Последните години село Бистрица си връща позициите на изходна точка за планински туризъм и все повече чужденци избират да тръгват от тук. Проблемът, разбира се, е легловата база, с което и да искам, не бих могъл да се справя. Само в изминалия уикенд имаше над 150 коли от туристи извън Дупница, които бяха тръгнали нагоре. Очаквам постепенно туристопотокът да се засили в пъти през тези летни месеци. С инж. Чимев ни предстоят разговори и за организацията по почистване и поддържане, за приема на големия брой автомобили, указателни табели и т.н.”, заключи Огненски.

Бистришки водопад – експлозия от красота