(ВИДЕО) Ученикът Влади Христов в ролята на м-р Орлински освободи Дупница, Кирил Кирилов гърмя с револвери

Пристигането на майор Орлински
  • Стотици граждани се включиха в шествието по повод 141 години от Освобождението на града

  • Майор Орлински бе посрещнат с питка и мед, Виктория и Александра бяха пременени в народни носии

  • Васил Христов: Аз съм на 86 г. и извървях целия път от Джерманския мост до площад „Свобода” заедно с младежите

141-вата годишнина от Освобождението на Дупница бе отбелязана със специална възстановка на посрещането на майор Орлински и уникално шествие на свободата, което събра стотици граждани. В честването се включиха всички танцови ансамбли от града, както и такива от Сапарева баня.

Посрещането на Освободителя на Дупница бе успешно пресъздадено в района на ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов” в града.

Кирил Кирилов с автентичните револвери

Влади Христов бе в ролята на майор Орлински

за втора поредна година. Той е единадесетокласник в намиращото се наблизо училище, по-известно като бившия Механотехникум. Както е било и през 1878 година, майор Орлински бе посрещнат с питка и мед, докато децата в народни носии викаха „Идва, идва, майора идва!”.

Майорът бе посрещнат с питка и мед.
Останалите от войската на майора

Ученикът в ролята на майора дойде на кон заедно с още няколко момчета, пременени като офицери с пушки, саби и пики, откъм местността Рибарника и бе посрещнат от отец Костадин, като двамата пресъздадоха автентичния диалог, провел се преди 141 години.

Виктория (вдясно) и Александра

Свещеникът се обърна към Освободителите с: „Добре дошли, братя Освободители! Нека Бог да благослови вашето начинание! Бъдете живи и здрави и нека Бог благослови българския и руския народ и нека винаги да бъдем заедно! Божието благословение да бъде върху вас! Живи и здрави!”.

Кметът Методи Чимев и заместникът му Крум Милев поставиха венци на паметните плочи на майор Орлински и дупнишките опълченци.

Майор Орлински пък поздрави всички дупничани на завиден руски език и след това последваха мощни викове „Ура!”. Цялата възстановка бе  ръководена от художествения ръководител Воин Войнов. Шествието тръгна към паметната плоча на майор Орлински, където директорът на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска произнесе кратко слово.

Моменти от шествието
„Патриоти Дупница” също участваха в празника.

„Ескадрон от 4-ти Мариуполски полк, воден начело с майор Иван Павлович Орлински, е посрещнат на Джерманския мост тържествено от дупничани точно както и ние направихме днес. Изключително вълнуващи са разказите, които ни е оставил нашият съгражданин и очевидец на събитията Никола Лазарков.

 

 

Нека всеки от нас да ги чете и да си спомня онзи вълнуващ момент, когато нашите съграждани са се показали на висотата на историческото време и са успели и съумели да присъединят и Дупница към освободените български земи по време на Руско-турската освободителна война.

86-годишният бивш учител Васил Христов
Председателят на Народно читалище „Светлина” в с. Бистрица Симеон Симеонов

 

 

 

Подробности в печатното издание

Вестник „Вяра“ уведомява своите читатели