Видовете главоболие и как да се справим с него

Статистиката показва, че 8 от всеки 10 човека страдат от главоболие. Повечето от нас са се сблъсквали с него и знаят колко е неприятно. То може да попречи на нормалните ежедневни задачи и да промени начина ни на живот. Медицината познава над 150 вида главоболие. Сред тях най-срещано е тензионното. За него е характерна умерена болка, която наподобява стягане на главата с лента през челото. То обикновено е за кратко, но може да продължи до няколко часа.
Около 14% от населението пък се е сблъсквало с мигрената. Тя засяга по-често жените, а болката е значително по-силна. Локализирана в едната част на главата, тя редовно е съпътствана от силно пулсиране в слепоочието. Пациентите могат да имат и храносмилателни смушения, които да водят до гадене и повръщане. Чувствителни са на светлина и шум.
Тези два вида главоболие могат да преминат в хронично с пристъпи почти всеки ден. 1% от хората на Земята страдат от хронично главоболие. Тези хора често привикват към болкоуспокояващите, а усещането им за болка се променя.
Мъжете са по-уязвими на главоболие от съдов тип. То е остро, локализирано в едното око. Усеща се като пробождане, а пристъпите обикновено траят от 10 минути до 3 часа. Честотата му се засилва през пролетта и есента.
Хората над 50-годишна възраст и по-често жените могат да се сблъскат с тригеминална невралгия. За нея са характерни остри пристъпи на прорязваща болка, следващи пътя на тригеминалния нерв. Това е нерв, който инервира цялото лице от върха на черепа до ръба на долната челюст. Този тип болка има връзка с повишено кръвно налягане.
Клъстерното главоболие е едно от най-неприятните. То се появява обикновено през нощта, 1-2 часа след заспиване. Началото е внезапно с повтарящи се цикли на различен тип болка, по-често зад окото. Болката може да продължи около 3 часа, като на десетата минута тя е достигнала своя пик. Съпътстващи симптоми са зачервяване и сълзене на окото от болящата страна, отпуснат клепач, течащ нос и потене.
Главоболието може да бъде причинено от различни неща, като най-честите фактори са стрес, умора, напрежение, висока температура, хипертония и промени в хранителния режим. Гладуването води до главоболие в 90% от случите, тъй като тялото влиза в режим кетоза. Недоспиването може да влоши главоболието, като увеличи усещането за болка. Стойката е много важна, тъй като неправилната създава напрежение във врата и води до болка в цялото тяло. Внимавайте с алкохола. Пийте вода и не позволявайте да се обезводните. Дехидратацията създава предпоставка за главоболие.
Преди да прибегнете към болкоуспокояващите хапчета, опитайте да масажирате главата. Използвайте няколко капки масло от мента и лавандула, които имат релаксиращ ефект. Капнете върху пръстите си и ги втрийте в слепоочията. Изпийте чай от мента, маточина, валериана или друг с успокояващ ефект. При слаби пристъпи на болка раздвижете врата си. Има упражнения от йогата, които са доста ефективни при болков синдром.
Ако все пак болката не отшумява и прибегнете към болкоуспокояващи, задължително ги приемайте след вода. Повечето от тях, особено нестероидните противовъзпалителни като ибупрофен и парацетамол, разрушават стомашната лигавица. Не ги използвайте прекалено дълго време, защото могат да доведат до язва.
Магнезият е минерал, който предотвратява мускулни схващания и е подходящ при хронично главоболие. Дневната доза за възрастен човек е 250-400 мг.
Ако болката възникне рязко и е придружена със смущения в говора, зрението, затруднени движения и изкривяване на лицето, това може да е инсулт и незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. Навременната реакция може да спаси живота на пациента и да намали вероятността от трайни последици за здравето.
Теодора Еротеева, магистър-фармацевт