Виктория Василева в Дупница: Законът за мажоритарните избори трябва да се случи, когато му дойде времето

Ние бяхме единствената парламентарна група, която каквото обеща – го направи“, заяви бившият председател на Народното събрание Ива Митева

Десетки дупничани се срещнаха с лидери на ИТН в Дома на техниката

Председателят на 46-то Народно събрание Ива Митева , зам.председателят Виктория Василева и народния представител в последния парламент Филип Станев се срещнаха с дупничани в четвъртък вечерта.

На политическата проява на партия „Има такъв народ” в Дома на техниката присъстваха още лидерът на местната структура д-р Здравко Данаилов, както и кандидатът за депутат от Кюстендилска област преди няколко месеца Снежанка Траянска.

„За съжаление не успях да постигна всичко, което бях планирала като депутат от Кюстендилска област. С радост мога да кажа, че най-вероятно ще реализираме една подпорна стена в с. Пороминово. Тя е много важна, за да не остане селото без връзка с останалия свят. Задвижили сме и някои неща във връзка с водопровода в с. Самораново. Това са малко по-дребни на пръв поглед неща, но изключително важни за хората, които живеят там. Надявам се, че ще успеем да ги докараме докрай. Получаваме съдействие от служебния кабинет и дано нещата се случат“, коментира преди срещата Виктория Василева.

„Радвам се, че отново започваме тези срещи. Виждам страшно много хора и това е много приятно. Както вие задавате въпроси, така и ние си задаваме страшно много въпроси. Питаме се какво направихме добре и къде сбъркахме. Затова ми е много приятно да видя хора от всякакви поколения. Напоследък ми се задава въпроса дали ще отида в друга партия. Аз също си припомням защо започнах работа с „Има такъв народ“. Аз се запознах с тях след референдума, когато правихме закона за мажоритарните избори. Така че затова може би аз съм човекът, който най-добре знае как трябва да се направи този закон и че това трябва да се случи тогава, когато наистина му дойде времето. Защото дотогава трябва да бъдат извървени много стъпки. Един закон за мажоритарни избори не трябва да се прави просто на инат и само, за да го има. Винаги съм бягала от политиката, макар че съм била близо до политиците. Но те никога не посмяха да ме поканят в някоя партия, защото винаги съм смятала, че трябва да бъда независим експерт. Но си дадох сметка, че може би е дошло времето, когато всичко трябва да се срине. Мисля, че промяната, която всички ние искаме, може да се случи, само ако се започне отначало. Осъзнаваме нашата отговорност и няма да ви предадем. Затова толкова трудно тръгнахме към тези избори. Затова не се съгласихме на предлаганите договорки. Ние бяхме единствената парламентарна група, която каквото обеща – го направи“, заяви бившият председател на Народното събрание Ива Митева.

Сценаристът Филип Станев подчерта с какви експерти разполага „Има такъв народ“ и че именно такива хора трябва да извършат необходимите реформи в различните сфери.
„Надяваме се след идващите избори България да има едно чудесно и работещо правителство, както и един парламент, който най-после да се захване с проблемите, които има обществото“.

По време на срещата дупничани и жителите на региона задаваха своите въпроси към гостите. Бяха обсъдени темите за бъдещето на енергетиката и ТЕЦ-овете в страната, както и съдебната реформа.

Шивачката от Дупница Милена Георгиева взе думата и обясни, че е упълномощена от над 100 свои колежки да говори от тяхно име:
„Животът не е само в София. Искаме достойна и платена работа и в провинцията. Идвам от шивашки цех и моите колеги, които се подписаха, застават зад думите си. Те не искат да има ограничения за работата ни, въпреки пандемията. Ние сме работещи. Не сме спирали да се трудим. А като няма работа, няма пари“

Ива Митева се обърна към дупничанката и призна, че трябва да се вземат мерки за подобряването условия на труд в този бранш.
„Очакваме вашите предложения. Аз ще ги прочета и се надявам да успея да събера хора, с които да ви помогнем. Знаем, че има много шивашки цехове в България, в които се шият дрехи, които се изнасят и продават в чужбина. Трябва да направим всичко възможно, за да може условията ви за труд и вашето заплащане да бъдат подобрени“, коментира Митева.

Жителят на село Самораново Михаил Севдин пък препоръча на хората от ИТН да бъдат по-убедителни и в думите, и в действията си. Според него така повече българи може да им повярват и да им гласуват по-голямо доверие на следващите избори.

Димитър ИКОНОМОВ