Високите температури подпалиха Югозапада!

Огромен пожар пламна край газопровода в Благоевград, евакуираха къщи

Огнена стихия в Перник обхвана и гората край Големо Бучино, затвори пътя с Мало Бучино

Голям пожар пламна в Благоевград в близост до газопровода за Гърция. Огънят тръгна около 13 часа във вторник и обхвана няколко декара в землището на село Бучино. Силният вятър и високите температури подпомагаха бързото разпростанение на пламъците. Заради вятъра огънят често сменяше посоката и затрудняваше действията на огнеборците. Докато пожарникарите се опитваха да овладеят огъня от страната на магистралата, пожарът тръгна към село Бучино, като достигна на около 2-3 км от най-близките къщи в селото. Евакуирани бяха превантивно три къщи в Тасковска махала. Изгоря една селскостопанска постройка. По първоначална информация са изгорели около 500 декара сухи треви.

Пожарът край благоевградското село Бучино бе локализиран и няма опасност за населението, но екипи ще останат на място, в случай че вятърът отново разпали огнената стихия”, каза ръководителят на бригадата по гасене на големия пожар инспектор Вълчев. В гасенето на пожара участваха няколко екипа на Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Благоевград. Включени бяха на помощ и водоноски на общинската фирма по чистотата в Благоевград и техника на местното ВиК дружество. Преди седмица в района на село Бучино отново имаше голям пожар, при който бяха засегнати около 700 декара площи. В стихията тогава изгоря една необитаема къща, три леки постройки, автомобил, лозя и овощни градини.

Голям пожар вдигна на крак всички налични екипи на пожарната в Перник. Горя гората над пернишкия квартал “Тева”, в частта й към село Големо Бучино. Пожарът обхвана голям периметър, а силният южен вятър го превърна в непредсказуем. На място бяха кметът на Перник Станислав Владимиров и областният управител Симеон Василев. Заради задимяването временно бе затворен пътят между селата Големо Бучино и Мало Бучино, като служители на полицията пренасочваха автомобилите по автомагистрала „Струма”. Пет противопожарни екипа се бориха  със стихията. Огънят бе пресечен към депото за битови отпадъци на Перник и гробищния парк в кв. „Мошино“. В потушаването на пламъците бяха включени организирани екипи от доброволци и водоноски. Градът бе обгазен, а във въздуха се виждаха огромни облаци дим.

 

Екипи на държавните горски стопанства в общините Брезник и Земен се бориха с пламъци и край земенското село Беренде. Огнената стихия обхвана гориста местност, като от пламъците бе обхваната и къща в Беренде. През почивните дни и в края на миналата работна седмица на две места в Брезнишко горяха пожари, които унищожиха горски и селскостопански фонд.