Високотехнологичен, индустриален и зелен Благоевград

Високотехнологичен, индустриален и зелен Благоевград. В тази посока ще насочи усилията си кметският екип. „Работим по три направления: подготовка на проектна готовност на дългосрочни проекти; развитие на съществуващите ресурси, с които разполага общината и прилагане на по-голям контрол върху общинските дружества и дейности.“ Това каза кметът на община Благоевград Илко Стоянов пред общинските съветници на извънредното заседание на общинския съвет днес.

До края на ноември стратегическият документ за интегрирано развитие на общината до 2027 г. трябва да бъде приет от местните парламентаристи. Ще бъдат изградени високотехнологична зона, индустриални зони, термални зони, еко зона. Ще се наблегне на дегитализацията в работата на общинската администрация в услуга на гражданите. В частта „развитие на съществуващите ресурси“ са включени реновиране на зеленчуковия пазар, изграждането на улица „Промишлена“, облагородяването и разширяването на гробищните паркове, решаване на проблема с бездомните кучета. В областта на културата фестивалната дейност да бъде с ясна концепция, транспортната схема – прагматична с проектна готовност до края на мандата и др.
След поименно гласуване с 26 гласа „за“ , „против“ – 4 и 3 гласа „въздържали се“ общинските съветници дадоха съгласие за разрешаване изработване на Подробен устройствен план с предназначение за интер експо център, конгресен център, музей, парк, спортен център и православен храм. Имотът е близо 62 дка и е в района на бившата казарма./БНР