Владимир Димитров – Майстора се завръща в Земен

Правят музейна експозиция в с.Дивля, където е живял 18 години, най-хубавите си творби е нарисувал сред ябълковите градини

Община Земен изпълнява проект по саниране на читалището в село Дивля и изграждане на музейна експозиция на Владимир Димитров – Майстора.

“В селото, в което Великият Маестро е живял и творил над 18 години, ние сме благодарни, че спечелихме проект пред Европейските фондове, сред конкуренция от над 300 проекта от България. Проектът е по Трансгранично сътрудничество /ТГС/ на община Земен, България и община Бойник, Сърбия”, съобщиха от общинската администрация в Земен.

И малко исторически щрихи:

Големият български художник Владимир Димитров-Майстора дълги години е творил не само в с. Шишковци Кюстендилско, а и в селата Дивля и Калотинци, Земенско. Майстора за първи път идва в Земен през 1915 г. За това свидетелства едно писмо до неговия братовчед Павел Георгиев: „Павле, отивам на гара Земен – писар в общината, та мама няма за кого да се грижи. Лошо е, че не мога да ти върна борча, това ще стане като получа първата заплата. Поздрав на всички : В.Д.”

В с.Земен той открива богатството на стенописите на Земенската църква – дело на неизвестен даровит местен художник. Запознава се с интересни селяни и природната хубост, наречена „земен рай”. През 1929 г. посещава китното село Дивля, на 15 км. от гара Земен. В Земен и Дивля черпи сюжети, намерили място в творчеството му. По негова молба през 1930 г. е командирован от Министерството на просветата в с.Дивля като учител в местната прогимназия.

В доклада си до Министерството е писал: ”след четири месеца в с.Дивля нарисувах “Жетварка”, “Моми”, “Хоро”, “Невеста”, “Момиче” и “Портрет на учителя Михаил Стоянов”. На Илинден, на местния събор, устроих изложба от всички картини, нарисувани тук, в село Дивля”. Владимир Димитров – Майстора е постоянно след селяните на площадчето и в кафенето, на тлаки и събори, при косачи и жътварите, на разходки с ученици до китните дъброви местности.

Дивлянчани са го запомнили като много добър човек, скромен, общителен и сърдечен. Най-хубавите картини е сътворил на полето сред ябълковите градини. Творил е в тихи утрини и в часовете на заник слънце.

Тук той рисува Евдокия Георгиева, чийто портрет е поставен върху 500-левовата банкнота, известна като Дивлянката. В спомените си Майстора пише: „В Дивля при мен са идвали Цоната /Кирил Цонев/, Тодор /Мордухай Бенидинов/ и Боге Лазов. Селяните от Дивля гледаха в картините и се радваха, че главите им са досущ като тези нарисувани от мен”. Майстора е рисувал и в с.Калотинци. Тук през 1929 година създава една от най-хубавите си картини – “Мома от Калотинци”. Модел е Станка Гьошева. От картината струи топлината на гальовните лъчи на слънцето, свежестта на цветовете и омаята от изяществото на местната моминска носия. Казмилената стая, свилена шамия на главата и бял копринен нагръдник – ненагледна е хубостта на Калотинката. Някои виждат в нея селската Мадона на Майстора, запечатила младостта на Станка за вечни времена. Картината влязла в съкровищницата на българската живопис е изложена в Националната художествена галерия в София. Отпечатана е пощенска марка с лика на Калотинката.

Хората от Земенския край са горди, че са намерили място в богатото творчество на Майстора.