Властите в Русия ще борят протестите с блокиране на банкови сметки

  • Законопроект приравнява хората, събиращи средства за политически кампании, с наркодилърите и терористите

Властите в Русия готвят нови инструменти за борба с протестните нагласи сред населението, разказват руски издания във вторник.
Вътрешното министерство, Федералната служба за сигурност и централното финансово ведомство Росфинмониторинг, както и регионалните им структури, може например да бъдат овластени да блокират без присъда сметки и електронни портфейли, използвани за финансиране на тероризъм, екстремизъм, наркотърговия, както и на “публични прояви в нарушение на установения ред”.
Това предвижда законопроект на Росфинмониторинг, пише “Ведомости”. Според текста сметките ще може да бъдат блокирани за срок до 10 дни, само “в неотложни случаи” и въз основа на “достатъчни, предварително потвърдени и документирани” данни. Ще се уведомява прокуратурата. Собственикът на блокирана сметка ще може да тегли от нея средства само в размер до жизнения минимум.
Политици и експерти подкрепят инициативата като мярка срещу терористите и наркотрафикантите, но са категорично против прилагането й във връзка с митинги.
“Местните администрации често злоупотребяват и не разрешават протести. Новият текст очевидно се въвежда, тъй като социално-икономическата ситуация (в Русия) се влошава и все повече хора излизат да протестират”, убеден е Вадим Соловьов, завеждащ юридическата служба на руската компартия.
Законопроектът показва за пореден път, че в очите на руските власти протестната дейност означава екстремизъм, коментира Павел Чиков, ръководител на международната правозащитна група “Агора”.
Хората, срещу които е насочен този закон, използват други финансови инструменти – “затова ще страдат обикновени физически лица, ако не ги харесат служители от правоохранителните органи или ако някой даде “поръчка” за тях”, прогнозира адвокатът Сергей Бадамшин.
Според политолога Андрей Колядин е “някак странно” да се приравняват хората, събиращи средства за политически кампании, с наркодилърите и терористите.
От началото на 2000-ата Русия стъпка по стъпка затяга регулирането на публичните прояви и то вече не зависи от нарастването на протестите, посочва експертът: “Този вид норми се тестват върху обществото и щом то ги приема спокойно, затягането ще продължи”.
Руското издание на “Форбс” помества мнение на юрисконсулта Иван Тертични, според когото текстът за митингите в новия законопроект напомня историята на политическите репресии.
“Значи ако някой е превел, да кажем, 1000 рубли във фонда на (опозиционера Алексей) Навални, службите може да блокират картата, в която му превеждат заплатата. У нас вече почти няма други начини да си вземеш заплатата (…), тъй че дори малки дарения за опозицията може да ти докарат беля”, казва юристът.
Не се знае и друго – дали законът ще има обратна сила. Проектът не дава отговор. Ако ще има, подозрения може да породят всички предишни трансакции, уточнява Тертични пред “Форбс”.

 

 

Източник: mediapool.bg