ВМРО-Кюстендил: Станахме свидетели на неуважение и презрение към българския народ

Георги Петров

България трябва да има твърда позиция, а страните членки на ЕС, които настояваха за вдигането на ветото да излязат с официално становище, настоява лидерът в областта Г. Петров

Адвокатът на българите, задържани на “Деве баир”: 6 часа са били с белезници, бити са

Всичко, което се случи през последните дни само доказва колко далече е днешната Република Северна Македония от Европейския съюз. Това заяви областният председател на ВМРО в Кюстендил Георги Петров. Той бе един от стотиците, които в продължение на часове чакаха в буферната зона при Деве баир, за да преминат границата и да отдадат своята почит по случай 151 години от рождението на Гоце Делчев в Скопие. Георги Петров не бе допуснат през граничния пункт, тъй като името му попада в списъка от имена, представляващи „заплаха за националната сигурност на РСМ”.

„Сблъскахме се с реалността. Самият аз имам документ, че съм заплаха за националната сигурност за Република Северна Македония и ми беше отказан достъп. Това реално показва колко далеч са македонците от там, закъдето са се запътили. Четири часа стояхме на междинната зона под смешния претекст, че няма ток. Светеше цялата сграда, а от другата страна за влизане в България коридорът работеше. В една и съща сграда – половината има ток, половината – няма, как става така? Четири часа ни държаха на междинна зона, след което се оказа, че има черен забранителен списък, в който попада и моето име. Разбрах, че има хора, които и след мен в колоната са получили забрана, десетки са”, сподели с огорчение Петров.
Областният лидер на ВМРО апелира към Министерство на външните работи за свикване на извънреден брифинг, на който България да заяви своята остра позиция. Той очаква и страните членки на ЕС, които са настоявали за вдигането на ветото и са гарантирали европейския път на Македония да излязат с официално становище.

„Станахме свидетели на неуважение и презрение към българския народ. Това буквално е подигравка с нас и цялата ни нация. България никога не е подхождала по тази начин и с подобни евтини трикове, като да няма ток и т.н. Свидетели сме, че това е лъжа – всичко светеше. Това е презрителен подход, който дразни. Българските институции трябва да подходят с твърда позиция, защото така повече не може да продължава. По този начин нищо добро не ни чака като взаимоотношения между двете държави”, категоричен е Петров. Той не знае и не е уведомен за какъв период от време ще важи забраната му да преминава границата. „Нарушава се едно от основните правила, а именно това за свободно придвижване на граждани и стоки в Евросъюза, нали точно това искат и за него се борят. Аз ще се опитам да разбера, но едва ли ще получа адекватен отговор. Ще отправя питане към МВнР и посланика ни в Скопие, за да разбера дали всички сме под един знаменател. Както разбирам тримата арестувани са за по 3 години, на нашите не пише срок. Реално това няма особено значение, защото дори и да не пише срок, те отново могат да ни върнат. На тях не може да се вярва вече”, категоричен е председателят на патриотичната организация.
Петров е бил един от стотици българи, които на 14 януари почетоха в Скопие паметта на Мара Бунева, а впоследствие са попаднали в черния списък „Поеха се някакви ангажименти, имаше някакви договорки, но на практика македонците показаха лицемерие и двуличие. Едно се обещава пред Брюксел, а съвсем друго се получава. За съжаление ставаме свидетели на влошаване на отношенията между двете страни, а не на подобряването им. Истината е, че с вдигането на ветото напрежението ескалира. Самият факт, че не делегациите на двете страни не отдадоха съвместно почит е достатъчно обиден и показателен”, категоричен е Петров.

В неделя стана ясно, че задържаните на македонския пункт “Деве баир” трима българи са държани 6 часа под белезници и са били бити. Това разказа адвокатът им пред БНР в неделя.

Защитникът на тримата задържани от партия “Възраждане” на два пъти ходил до Крива паланка като техен защитник. Били освободени след полунощ и се прибрали след 1:00 ч. през ГКПП “Гюешево”, като трябвало да заплатят 1700 евро общо – по 300 евро глоба на човек и 800 евро разноски по делото. По думите на юриста двама от задържаните са бити. Забранено им е да влизат в Северна Македония за срок от 3 години.

“И двамата бяха сини… Георгиев беше явно със счупен нос. Казах им да отидат да си извадят медицинско. Окото – синьо, другите двама нямаха много по лицето синини… Значи, по 300 евро, обаче взеха 1700 евро общо. Другото до 1700 – съдебни разноски, не знам какво си още и ги пуснаха в 12:30-1:00 часа нощес. 6 часа са ги държали с белезници, тука са ги били – на КПП-то са ги били. На единия телефонът му го няма – изчезнал. Камери имало, щели да правят проучване… Общо 1700 евро платихме снощи с председателя на “Възраждане”, лично там в полицията в Крива паланка”, заяви адвокатът пред БНР.

На 4 февруари десетки българи бяха спрени на границата на Деве баир не успяха да се включат в поклонението в църквата “Свети Спас” в Скопие. Част от тях, включително журналисти, са получиха официални откази да минат границата с основанието за “заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на Република Северна Македония”. В позиция по казуса от Министерството на външните работи се подчерта, че отбелязването на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев не допринася за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. 4 февруари 2023 година ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения не допуснаха отдаването на почит пред паметта на революционера от страна на български граждани, се посочва в позицията.