Водачът на пернишката листа на “Продължаваме промяната” е новият шеф на парламента

34-годишният юрист Никола Минчев е най-младият председател на НС в историята на България

Никола Минчев, когото перничани познават от предизборната кампания като водач на листата на „Продължаваме Промяната“ бе избран за председател на Народното събрание.

Юрист, занимаващ се с недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право – това е професионалният бекграунд на човека, който ще оглавява 47-ият парламент. На 34 години, Минчев е и най-младият председател на НС в историята на България.

Той бе избран с гласовете на 158 от народните представители. В първото си слово от трибуната председателят на Народното събрание заяви, че ще работи за градивни дискусии, по които да се създават закони за по-доброто бъдеще на страната.

 

“Избирателят ни даде знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения. Длъжни сме да оправдаем доверието му. Приемам с огромно признание честта да бъда председател на 47-то Народно събрание. Ще работя за градивни дискусии, в които да създаваме закони, които ще ускорят промяната и развитието на страната”, заяви новият председател на парламента.
Той владее български, английски и немски език и вярва, че с “добри закони и ред младите хора ще предпочитат България, а няма да търсят по-добра реализация в чужбина”.

Попълнението на “Продължаваме промяната” бе водач на листите на партията за град Перник.

Никола Минчев е завършил право в Софийския университет “Свети Климент Охридски” и е работил като адвокат по корпоративно право в кантората “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” – една от най-старите бизнес адвокатски кантори у нас.

Специализирал е процесуално представителство и е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд и Международната търговска камара.

Участвал е в конференции и е водил лекции пред европейската мрежа от адвокати в областта на енергийното право Energy Law Group. Професионалният му опит включва и работа на капиталовите пазари, в банковата регулация и работа по обществените поръчки.

Преди да бъде приет в Софийския университет, Минчев е учил 91-ва Немска езикова гимназия в София.

34-годишният Минчев е семеен и има две деца.