Впечатляващи открития на Хераклея Синтика (ВИДЕО)

Само за няколко дни древният град край Петрич Хераклея Синтика е разкрил пред археолозите част от своите тайни. Тазгодишните разкопки започнаха на 1 юни и до момента е открито изображение на Александър Велики, релефно изображение на музикант, масивна мраморна скулптура на бик, а най-новото откритие е от тази сутрин и представлява долната част от мраморна статуя на богинята Нике.

Статуята има запазени криле и това е помогнало на екипа да установи, че е на древногръцката богиня, каза за БТА доц. Людмил Вагалински – ръководител на екипа, който изучава Хераклея Синтика. Статуята е пострадала в края на III век при нападение на варвари, а откриването и по време на разкопките показва, че в града е имало култ към богинята.

Едни от най-ценните открития по време на разкопките са надписите, а само няколко дни след началото на тазгодишните разкопки, екипът е попаднал на изцяло запазен надпис на старогръцки, който датира от I век след Христа. Надписът е разчетен от епиграфа Николай Шаранков и след реставрацията ще бъде изложен в новия исторически музей в Петрич. Той е от трима агораноми на Хераклея Синтика и е в чест на римския император Тиберий. Тези хора са отговаряли за търговията, включително цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките, имали са право и да наказват търговци, които мамят купувачите, обясни пред репортер на БТА доц. Людмил Вагалински.

ВИДЕО: https://www.facebook.com/ArhBul/videos/828094064475558