Време е да настроим дограмата на зимен режим

Зимата идва! С настъпването на студеното време въпросът за затоплянето на къщата става по-актуален от всякога. Прозорецът е това, което трябва да изолирате на първо място и за това, както се оказа, няма нужда да преоткривате колелото. Знаете ли, че има такова нещо като летен и зимен режим на прозорците? Ще ви разкажем за тази малка, но много важна тайна!

Тази малка тайна също помага да спестите пари през зимата. Това е особено вярно в къщи, където няма централно отопление или в момент, когато навън вече е студено, но все още не са пуснали парното. И спестяването на пари няма да е излишно. И тази тайна е, че сезонният режим в ПВЦ прозорците може да бъде променен. Сезонният режим на прозореца е много полезно нещо, тъй като през лятото тази опция ви позволява да намалите налягането между външната част на рамката и гуменото уплътнение, което позволява на въздуха да циркулира по-свободно. Но при зимен режим работи точно обратното – налягането се увеличава, топлината се съхранява вътре. Всичко това е добре, но първо трябва да разберете дали вашите прозорци имат възможност да променят сезонен режим. За да направите това, трябва да разгледате така наречените ексцентрици, с други думи болтовете отстрани на крилото. Ако имат отвор за шестостенния ключ или имат овална форма, тогава тези прозорци могат да се регулират сезонен режим.

Как да ги настроим?

Просто е необходимо да завъртите винта надясно или наляво на 90 градуса, в зависимост от това в кой режим трябва да преведете прозорците. Направете всичко внимателно.

Намерете разположението на всички винтове на прозореца. Възможно е броят да се различава в зависимост от размера на крилото или от производителя. Необходимо е да завъртите всеки винт – иначе просто няма да постигнете желаните резултати. Трябва да разполагате и с подходящите инструменти – шестостенен ключ или отвертка (стойте настрана от клещите).

Важно: не завъртайте винта докрай! Той трябва да превърти точно на 90 градуса. Ориентирайте се по отметката.

Ако сте направили всичко правилно, прозорецът ще се затваря по-плътно. В противен случай нещо сте объркали. Проверете отново всички винтове – уверете се, че са превъртени в правилната страна.

Можете да проверите доколко натегнат е прозорецът с най-обикновен лист хартия. Затиснете го с прозореца и се опитайте да го махнете. Ако излиза трудно, значи е в зимен режим.