Всички в джаза! Всички в Банско!

Осем фестивални дни и вечери от 6-ти до 13-ти август, музиканти от 16 държави, 29 концерта на две сцени, джаз академия за млади таланти, импровизации на специални джаз точки, джем сешъни, семейни игри, изложби, базари, незабравими срещи и преживявания – това е краткият списък на Банско джаз фестивал през годината, в която отбелязваме четвъртвековното присъствие на джаз музиката в подножието на Пирин.

„Всички в джаза! Всички в Банско!“, апелират организаторите – Община Банско и Асоциация Фестивалите в България. За да има в планинския курорт джаз фестивал за 25-ти път, подкрепа дадоха Австрийско посолство, Посолство на Украйна, Посолство на Израел, Посолство на Италия, Посолство на Португалия, Посолство на Република Турция, Посолство на Унгария, много спонсори, туристическият бизнес в Банско и Министерство на културата, под чийто патронаж се провежда Банско джаз фестивал.

Искам да отбележа, че Банско джаз фестивал е част от богатия годишен културен календар на община Банско и главно събитие в атрактивната ни лятната културна и спортна програма, в която предлагаме за всички по много. По този начин Банско налага позициите си на водеща не само зимна, а целогодишна дестинация.С радост мога да заявя, че всяка година Банско джаз фестивал утвърждава и надгражда своя авторитет. Все повече музиканти и изпълнители го припознават като място, където да представят свои нови проекти, музикални колаборации и срещи именно тук – на нашата сцена, сподели кметът на община Банско Иван Кадев.

В Банско помним, обичаме и винаги ще бъдем признателни на основателя на фестивала – д-р Емил Илиев, заяви кметът на откриващата пресконференция и от сцената на Банско джаз фестивал през първата му вечер. В приветствието си той припомни определението на Мартин Лутър Кинг за джаза като триумфална музика, защото дава надежда.

Приветствам всички участници в това невероятно преживяване. Фестивалът събира в Банско млади хора, които свирят и пеят, идват хора от всички краища, които отделят времето си, за да участват в това прекрасно събитие. Джаз музиката триумфира и в Банско и вече 25 години има своето точно място на фестивала, който се превърна в една от емблемите на града ни, подчерта кметът Кадев.