Всичко интересно от първия кръг на Югозападната Трета лига

Ташко СУЛЬОТОВ
В първия кръг от новото първенство на ЮЗ Трета лига се изиграха десет мача по терените на Югозападна България.
В Група А, в която участват 11 отбора, почиваше отборът на Марек 1915 от град Дупница. Във втория кръг възпитаниците на Танчо Калпаков ще домакинстват на Чавдар (Етрополе). Това ще бъде дерби мачът на кръга в групата и интересът към него е много голям от страна на феновете на Марек.
„Отборът на Чавдар определено е много добър. Това обаче не ни плаши. В момента Симеон Димитров и Иван Влахов не тренират поради вирусно заболяване, а вратарят Костадин Костадинов не се готви с колегите си заради травма. Надявам се да изведа най-доброто на терена и

в събота на стадион „Бончук“,

където в момента провеждаме ежедневните си занимания, да зарадваме нашите фeнове с добра и резултатна игра“, сподели Калпаков.
На стадиона в Етрополе местният Чавдар победи дублиращия отбор на Славия (София) с 3:1. През първата част на срещата бе отбелязано едно попадение от страна на домакините, дело на Андон Гущеров, реализирал 11-метров наказателен удар в 28-ма минута. През втората част на срещата зрителите станаха свидетели на още три попадения. В 48-ма минута Борис Димитров изравни резултата за 1:1. И когато вече нещата вървяха към равенство, в последните пет минути от редовното време Николай Ботев и Стоян Сотиров отбелязаха по един гол и така с краен резултат 3:1 възпитаниците на Йордан Юруков се поздравиха с победа. Наставникът на столичния тим Иван Иванов сподели следното: „Резултатът на база показаната игра и изпуснатите наши голови положения не е реален. Роберто Райчев уцели веднъж гредата зад вратаря на домакините, веднъж той и Вальо Петров пропуснаха по едно чисто голово положение. Станалото – станало. Вече мислим за следващия мач, в който ще домакинстваме на отбора на Банско тийм от едноименния град“. Четата на Йордан Юруков ще гостува в събота на стадион „Бончук“ в град Дупница на Марек 1915.
На стадион „Свети Петър“ в Банско едноименният тим победи трудно, но заслужено третия отбор на ЦСКА-1948 с 1:0. Единственото попадение бе отбелязано в 55-та минута от дузпа, като

безпогрешен от бялата точка бе играещият старши треньор, 39-годишният Боби Галчев.

Наказателният удар за отбора на домакините бе отсъден от главния съдия Мартин Стефанов за спъване на ветерана Боби Хазуров вътре в наказателното поле на гостите. Чисто голово положение проигра за отбора на Банско Хазуров, изскачайки сам срещу вратаря на гостите. В следващия втори кръг за първенството на групата, отборът на Банско ще гостува на Славия ІІ (София), а този на ЦСКА 1948-3 ще домакинства на Пирин (Гоце Делчев).
В Гоце Делчев местният Пирин 1912 победи Сливнишки герой ––(Сливница) с 2:0. По едно попадение в двете полувремена отбеляза най-добрият футболист на терена Ибрахим Алим. В 6-та минута след атака отляво той получи кълбото и майсторски прехвърли вратаря на гостите за 1:0. В 67-ма минута след центриране отляво в наказателното поле на гостите Алим изпревари защитника им и с глава изпрати топката в мрежата им за втори път. В следващия кръг отборът на Сливнишки герой ще домакинства на Балкан (Ботевград), а Пирин (Гоце Делчев) ще гостува на ЦСКА-1948 3.
На терена на стадион „Герена“ с изкуствено покритие в Ботевград се срещнаха местния Балкан и Ботев (Ихтиман). И двата тима са

стари съперници, водени от именити треньори

в лицето на Иван Редовски и Валери Свиленов. Мачът беше доста интересен, със ситуации и пред двeте врати, но с по-точен мерник се оказаха футболистите на домакините, които след голове на Димитър Руйчев в 13-та и Виктор Гицов в първата минута от даденото продължение от главния съдия Антонио Антов зарадваха привържениците си с победа с резултат 2:0. Веднъж Павел Петков уцели страничната греда зад вратаря на Ботев в 70-та минута. В следващия кръг отборът на Балкан ще бъде гост на Сливнишки герой, а Ботев ще домакинства на Септември 2 –(София).
На стадиона в Герман дубълът на Септември (София) и новакът Левски (Раковски) завършиха наравно – 1:1. През първата част на срещата бе отбелязано само едно попадение от Стоян Гюров от домакините. През втората част Радослав Стоименов от отбора на гостите отбеляза изравнителното попадение за 1:1. Главният съдия Петър Николов показа червен картон на Мартин Филипов от домакините. „Трудно влязохме в мача срещу новака в групата Левски (Раковски). През изминалото първенство разчитах на футболисти набор 2003 година, а в това – набор 2004 и 2005 . Младите момчета са без опит в мъжкия футбол. За първи път в кариерата си се сблъскват с действителността. Според мен се справиха, но неточния мерник бе причина да не се стигне до победа, която щеше да ни приляга. В събота ще бъдем гости на Ботев (Ихтиман)“, сподели старши треньорът на Септември ІІ(София) Иван Гешев.
В група Б участват също 11 отбора. По програма почива отборът на Септември (Симитли). В следващия кръг те ще домакинстват на Рилски спортист (Самоков). Мачът ще се играе

от 20 часа в неделя, 14 август,

защото в събота теренът ще се използва за срещата от Втора лига Беласица – Витоша (Бистрица).
На стадион „Искър“ в Самоков отборът на Рилски спортист и ЦСКА-ІІ София завършиха наравно – 1:1. Първи отбелязаха гол гостите в 25-та минута. Тогава отляво Ясен Спиров центрира удачно в наказателното поле на домакините и там с глава Георги Чорбаджийски бе точен за 0:1. До края на полувремето пропуск за домакините направи Стефан Неделчев, който не успя да излъже вратаря Алек Божeв. През втората част на срещата гостите заиграха по-добре и Илиан Антонов при съотношение 5:2 не успя да подаде на един от тримата си свободни колеги и проигра най-чистото голово положение за отбора си. В даденото 4-минутно продължение от главния съдия Александър Вангелов в последните секунди Николай Манчевски изравни резултата за 1:1. В следващия кръг отборът на Рилски спортист ще гостува на Септември в Симитли, а ЦСКА-ІІ приема Гранит (Владая) в понеделник, 15 август, от 18 часа на стадион „Българска армия“.
Във Владая отборът на Гранит победи Левски ІІ (София) с 2:1. Първи откриха резултата младите футболисти от синия тим чрез Антон Иванов в 20-та минута. През второто полувреме

се получи пълен обрат на терена,

като Весислав Иванов от домакините изравни резултата, възползвайки се от грешка на вратаря Йоан Загоров в 60-та минута, а второто попадение отново той в 85-та минута реализира отсъдената дузпа за игра с ръка на защитник на гостите в наказателното поле. В следващия кръг отборът на Левски ІІ домакинства на Оборище, а Гранит ще гостува на ЦСКА 2.
Отборът на Оборище домакинства на Пирин Разлог на стадиона в град Сарая, отстоящ на 35 километра от Панагюрище. Първия гол в срещата отбеляза Никола Лалев в 37-ма минута. Второто попадение бе дело на Георги Кременлиев в 73-та минута, когато след центриране на Станислав Георгиев бе прострелян вратаря на гостите за 2:0. Веднъж и гредата помогна на стража на разложани след страхотен шут на Павел Тодоров.
На стадион „Осогово“ ФК Кюстендил и Вихрен Сандански завършиха 1:1. И двете попадения бяха реализирани през втората част на мача. Първи откриха резултата домакините чрез Станислав Благоев в 53-та минута. В 72-ра минута бившият национален състезател Йордан Минев с шут от 30-тина метра изравни резултата. Червен картон показа главния съдия Ивайло Ненков на Иван Марчев от домакините за неправилна игра срещу Руслан Иванов от гостите.
На стадиона в Доброславци местния тим загуби от Костинброд с 0:1. Мачът премина при пълно превъзходство на гостите, които с попадение на Борислав Будинов успяха да спечелят трите точки.