Втората пенсия най-често е разсрочено плащане до 300 лв.

Хората с право на пари от универсалните фондове не бързат да ги теглят

Фазата на изплащане във втория стълб на пенсионната система, за която се говори от години, вече е в ход. Изненадата до този момент е една – повечето хора не бързат да поискат парите си от универсалните фондове. Вероятно някои от тях все още не знаят, че за целта е достатъчно да имат навършена възраст за пенсиониране, без значение дали са събрали необходимия стаж за държавна пенсия. Други пък може би изчакват поради твърде ниски натрупвания в индивидуалните партиди.

Докато тази фаза бе регламентирана, експертите поставяха акцент върху пожизнените плащания като най-желан продукт на втория стълб и негов основен замисъл. Както и се очакваше обаче, за хората важен се оказа не срокът, а размерът на плащането – мнозинството от първите пенсионери на реформата предпочитат да вземат максимално възможната сума, макар и за по-кратък период. Това показват първите данни от пенсионноосигурителните дружества, предоставени на “Сега”.

По предварителни данни, през септември са подписани около 250 пенсионни договора. Това бе първият месец, в който у нас се изпълниха условията за плащане от втория стълб – възраст за пенсиониране навършиха първите жени, родени след 1959 г. и осигурени за втора пенсия. По експертна оценка, тези 250 жени са максимум 10% от всички правоимащи, които са навършили възрастта през този месец. От дружествата очакват в следващите месеци този процес да се ускори.

От първите пенсионери с втора пенсия мнозинството ще получават разсрочено плащане, като това също бе очаквано. Пожизнените пенсии са малко над 20 броя, а единици са хората, които са изтеглили еднократно парите си. Подписаните в първия месец договори обаче са твърде малко, за да могат да се правят по-генерални изводи за втория стълб. Усреднените стойности пък още по-малко от обичайното могат да дадат реалната картина заради строго индивидуалните фактори, които влияят върху сумата за всеки човек.

Пожизнена пенсия

Видът на пенсионния продукт, както е известно, не е въпрос на избор – законодателят определи в кои граници на натрупвания се полагат различните видове плащания. Който има достатъчно натрупвания за пожизнена пенсия, обаче може да избере между три вида – стандартна (изплаща се до живот и не се наследява), с гарантиран период на плащане (от 2 до 10 г. и право на наследяване) и с период на разсрочено плащане до навършване на определена възраст (след което преминава в пожизнена, като тук също има частично наследяване). Минималният размер е 45 лв. (15% от минималната пенсия).

За септември предпочитаният вид пожизнена пенсия е тази с разсрочено изплащане до навършване на определена възраст, като средният размер на месечното плащане за този период е ориентиран към 230-290 лв. месечно. Стандартните пожизнени пенсии за изминалия месец са около 60-70 лв. месечно, а тези с гарантиран период на изплащане са около 90 лв. месечно. Сумите са експертна оценка, а реалните размери би следвало да станат известни, когато КФН започне да оповестява регулярна статистика на плащанията.

Разсрочено плащане

Хората, които имат право на разсрочено плащане – да разделят натрупаното в партидата на определени месечни плащания, които могат да бъдат от 45 до 300 лв., се ориентират към максимално разрешения по закон размер. Така средният размер на разсрочените плащания за септември е около 270 лв., отново по експертна оценка.

Еднократно теглене

Изненадващо малък брой от хората, които са придобили право да изтеглят еднократно средствата от партидата си, са го направили. Предстои да се разбере дали през следващите месеци тези хора ще се увеличат, или ще се окаже, че повечето не са в България. Еднократно се теглят партиди до 900 лв.

ПРОЦЕДУРА

При пенсиониране от втория стълб единственото условие е навършена съответна възраст и не се изисква стаж, както е в НОИ, напомнят от дружествата. Не се изискват и никакви документи. Достатъчно е човек да отиде до офиса на пенсионния си фонд и да носи личната си карта. Ако осигуреният е разпределен служебно и не знае в кой фонд е, трябва да направи справка в НАП, която е достъпна с ПИК.

ФАКТОРИ

Средните размери на пожизнените пенсии зависят от много фактори – натрупаната сума в партидата, избраният период на получаване, видът на пенсионния продукт, техническият лихвен процент, който е различен за всяко дружество, коефициентите на смъртност (които се определят ежегодно от НСИ и на свой ред се влияят от ред фактори). Ако например в даден месец има повече хора, които желаят в по-кратък период да получат парите си, то за този месец средната пенсия ще бъде по-висока и обратно. Когато броят на реализиралите правото си на пенсия започне да се измерва в хиляди, това естествено изкривяване на средните размери ще се саморегулира, посочват от дружествата.

НАТРУПВАНИЯ

За да има право на пожизнена пенсия, човек трябва да има поне 9-10 хиляди лв. в индивидуалната си партида, като конкретният минимум зависи от дружеството – повечето я публикуват на видно място в сайтовете си.

След увеличението на минималната пенсия от 300 на 370 лв. от 25 декември ще се увеличи и необходимата минимална сума в индивидуалната партида, за да се получи право за пожизнена пенсия. При равни други условия тя ще се увеличи до нива от 11 000 до 12 000 лв., прогнозират от дружествата. Ще се променят и минималните размери на самите плащания. Минималната пожизнена пенсия ще се увеличи от 45 на 55,50 лв. Максималният размер на месечното разсрочено плащане ще се увеличи от 300 на 370 лв., а еднократното плащане ще се увеличи от 900 на 1110 лв./СЕГА