Вторият в страната Център за активиране на трайно безработни откриха в Кюстендил

Той се намира в 12-хилядния ромски квартал „Изток“

“Клуб за активиране” – втори и от предвидените 6 в страната, беше открит в 12-хилядния ромски квартал “Изток” в  Кюстендил. Лентата прерязаха заместник-директора на Агенцията по заетостта Кремена Калчева и областния управител Александър Пандурски. Идеята на клуба е да се превърне в център, който да привлича хората, които живеят в квартала, които не учат или работят, за да открият пречките за тяхното активно включване на трудовия пазар, каза Калчева.

Тя посочи, че идеята е неактивните хора да бъдат обхванати в обучения, да се върнат в училище или да започнат работа. Центърът ще предлага мотивиране, насърчаване на активността с индивидуална подкрепа.

„Искаме да опитаме този нов начин – чрез изнесени услуги, които се предоставят от жители на квартала за жители на квартала. Цели не сме си поставили, но вече имаме резултати. В центъра, който откриваме днес, за седмица са били „активирани“ вече десет души, с които започваме да работим интензивно“, каза още Калчева.

Такива центрове има в шест града на страната, а този в Кюстендил се открива малко преди отбелязването на 33-та годишнина от създаването на Агенцията по заетостта.

Очакваме и сме сигурни, че бизнесът също ще ни подаде ръка, предлагайки подходящи работни места, коментираха още от агенцията.

От началото на 2023 г. равнището на безработицата продължава да намалява, а над 57 000 безработни са намерили работа с подкрепата на трудовите посредници в бюрата по труда. Близо 16 000 икономически неактивни хора са започнали да търсят работа, а в заетост са включени около 12 000 младежи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров в своето приветствие по повод 33-та годишнина на Агенцията по заетостта и нейния професионалния празник.

Той поздрави за всеотдайността и професионализма ръководството и служителите на институцията и даде своята висока оценка за изграждането й като устойчива и модерна администрация в услуга на гражданите и бизнеса.