Вторият кръг на президентските избори в Турция е равнозначен на референдум

Тази неделя (28 май) в Турция ще се състои втори тур на изборите за 13-и президент, което се случва за първи път. Балотажът е непознат в политическата история на страната.

До 2007 г. президентът се избираше от депутатите във Великото национално събрание на Турция за срок от 7 години.

След приетия референдум през 2014 г. Ердоган стана първият пряко избран от народа президент, вече с петгодишен мандат, като спечели още на първия тур с 51.79 процента от гласовете. На следващите избори през 2018 г., пак на първия тур, той спечели 52.59 на сто от гласовете и бе избран за първия държавен глава при въведената президентска система на управление.

На състоялите се на 14 май т.г. избори за президент (и парламент) Ердоган, кандидат на коалицията Републикански алианс, за пръв път в 21-годишната си политическа кариера не успя на първи тур да спечели необходимия брой гласове (50 плюс 1). Той получи 49.24 процента, т.е. около 27 млн. гласа.

Опонентът му – лидерът на шестчленния опозиционен Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, събра 45.07 процента (около 24 млн.) в своя подкрепа.

Третият кандидат, Синан Оган от Алианса АТА, спечели 5.17 на сто от гласовете (около 2,8 млн.).

Балотажът в неделя ще се състои между първите двама – действащия президент Ердоган и кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

Разликата между тях е около 2 млн. 300 хиляди гласа при регистрирана избирателна активност 87.6 процента. Осем милиона избиратели обаче не са гласували на 14 май.

“Балотажът на 28 май фактически ще има смисъла на референдум за президент: Ердоган или Кълъчдароглу. Избран ще бъде този, който спечели повече гласове”, коментира анализаторът Ахмет Йозер.mediapool.bg