Втори ден сражения в Украйна, боеве в покрайнините на Киев

Атаката на руската армия срещу Украйна продължава днес втори ден, сражения се водят в покрайнините на столицата Киев. Градът втора нощ беше разтърсен от експлозии.
Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 – сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.
Най-малко три експлозии разтърсиха столицата Киев около 4.30 часа сутринта.
Руски крилати или балистични ракети поразяват цели в столицата, съобщават от украинското вътрешно министерство. Една от ракетите е ударила жилищна сграда, заяви кметът на града Витали Кличко. Трима души са ранени, един от тях в тежко състояние.
Активирана е украинската противовъздушна отбрана. Сражения вече се водят в покрайнините на столицата. На 100 км северозападно от Киев украинската армия взриви мост и спря колона от руски танкове.
По информация на източници от Белия дом руски механизирани сили, които влязоха вчера в Украйна от Беларус, се намират на 20 километра от столицата.
Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев. Според източници в западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите.
До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.
Във видеобръщение към нацията Зеленски подчерта, че страната му е оставена да воюва сама с Русия.
„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава.“
Руските сили установиха контрол и върху ядрената централа Чернобил. Тя не функционира след аварията от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.
От Белия дом осъдиха достоверни съобщения, че в централата са държани като заложници цивилни служители.
Украинската армия съобщава, че продължават сраженията в югозападната част на страната, отбраняват се военни бази и пристанището в Одеса на брега на Черно море. Очаква се в ранните часове на деня да има нападения срещу областите Суми, Чернигов, Херсон, Житомир и Харков.
13 граничари бяха убити при отбраната на Змийския остров в Черно море, който най-вероятно е овладян от руските сили.
Системите за противоракетна отбрана са свалили 15 руски летателни апарата, съобщават от командването на въздушните сили на Украйна.
Ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа започва евакуация на всички служители на Специалната мониторингова мисия.