Второто издание на биографията на Яне Сандански представиха в Сандански, присъства и правнучката му

„Има книги, които се четат така, както се яде хляб – бавно и с наслада, и тази е такава“ - каза проф. Елдъров.
  • Авторът Мерсия Макдермот да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин”, предложиха санданчани

 

Второто издание на книгата „За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански“ се състоя в Сандански. Представянето бе организирано от общината в курротния град.

На събитието се стекоха граждани от Сандански и Кресна, сред които Атанас Стоянов, библиотекари, учители, туристи…

Събитието бе уважено от проф. Светлозар Елдъров – един от водещите експерти по македонското освободително движение от началото на 20-и век, който поднесе основното представяне на книгата. „Има книги, които се четат така, както се яде хляб – бавно и с наслада, и тази е такава.

Присъстващи на представянето

Препоръчвам на всеки да я прочете“, каза проф. Елдъров. Видеозапис с вълнуващо обръщение към жителите на град Сандански от Мерсия Макдермот бе подготвил издателят Христо Георгиев. Запознайте се с личността и делото на Яне Сандански – препоръчва авторката, гордейте се, че градът ви носи неговото име. Христо Георгиев впечатли присъстващите със своето изказване за приноса на Яне Сандански не само за освобождението на Пиринския край, но и за подобряване на социално-икономическото положение на населението, образователното дело и запазване на духовността и традициите. На срещата присъства правнучката на Яне Сандански, която живее във Франция.
На събитието се стекоха граждани от Сандански и Кресна, сред които Атанас Стоянов – председател на НЧ “Отец Паисий – 1919” и библиотекари от градската библиотека, д-р Георги Синански – общински съветник, учители от Гимназия “Яне Сандански”, туристи ветерани от КТВ “Коста Поптодоров”, ученици от гимназиите в града и др.

ФГ “Славеи” изпълни песен за Яне Сандански.

ФГ “Славеи” изпълни песен за Яне Сандански.
Професор Елдъров предложи Мерсия Макдермот да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин” на град Сандански.
Тя вече е почетен гражданин на Карлово и Благоевград, член на БАН и доктор хонорис кауза на Софийския университет.