Вучич призова НАТО да отговаря за бомбардировките над Югославия през 1999 г.: Кой ви даде това право?

Сръбският президент Александър Вучич призова Северноатлантическия алианс да отговаря за агресията срещу Съюзна република Югославия през 1999 г. Сръбският лидер се обърна към НАТО в петък, говорейки по време на възпоменателните събития по случай 24-ата годишнина от агресията на алианса срещу Югославия, съобщава ТАСС. Вучич отбеляза по време на речта си, че републиката ще забрави за агресията на НАТО от 1999 г. само когато всички сърби изчезнат.

„Минаха 24 години, вие разкъсахте нашата територия, убихте 79 деца, 25000 граждани, не само цивилни, но и войници и полицаи. Кои сте вие, че да убивате нашите войници и полицаи, които се намират на своя територия и в собствената ви страна? Откъде имате право да убивате нашите войници и нашите полицаи? Кой ви даде това право?”, попита сръбският президент.

“Вие не предотвратихте никаква хуманитарна катастрофа. Вие въоръжихте бунтовническите групировки в една свободна и суверенна страна, която дори с малкия си пръст на крака не е стъпвала на територията на друга държава”, подчерта Вучич.

Президентът на Сърбия отбеляза също по време на речта си, че републиката ще забрави за агресията на НАТО от 1999 г. само когато всички сърби изчезнат.

Сърбия отбелязва 24-ата годишнина от агресията на НАТО срещу Югославия. Тази година централното възпоменателно събитие се проведе в Сомбор, където през 1999 г. падна първата бомба и уби първия сръбски гражданин. Вучич, президентът на Република Сръбска Милорад Додик, сръбският патриарх Порфирий, хиляди граждани участваха във възпоменанитето.

Агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия започна на 24 март 1999 г. и продължава 78 дни. Като основна причина за настъпателната операция “Съюзна сила” ръководството на Алианса посочи “предотвратяването на геноцида над албанското население в Косово”. По данни на НАТО по време на операцията авиацията на страните от Алианса е извършила 38 000 полета, като над 10 000 от тях са имали за цел да нанесат бомбени удари.

В резултат на бомбардировките, според Сърбия, са убити от 3500 до 4000 души, около 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни. Материалните щети възлизат на 100 млрд. долара. За трите месеца на бомбардировките на Югославия от силите на НАТО на територията на Сърбия са хвърлени 15 тона обеднен уран със снаряди. След това страната зае първо място по онкологични заболявания в Европа. През първите десет години след бомбардировките около 30 хиляди души се разболяха от рак в републиката, от които от 10 хиляди до 18 хиляди са починали, добавя ТАСС./glasove.com