Вучич: Сърбия няма да признае независимостта на Косово

Сръбското ръководство няма да подпише капитулация, няма да подкрепи членството на самопровъзгласилата се Република Косово в ООН и няма да признае нейната независимост. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по телевизия Happy.

“Хората трябва да знаят, че не би ми хрумнало да подпиша капитулацията на Сърбия. Никой не трябва да ми казва какъв е планът, аз го знам по-добре от тях, никой в тази страна не знае по-добре от мен, участвах в 300 преговори, повече от всички останали, взети заедно, знам всеки детайл“, изтъкна Вучич. „Няма да има капитулация и сдаване (на позиции – бел. ред.), аз недвусмислено им го показах… Сърбия няма да се съгласи и няма да мълчи по въпроса за влизането на така нареченото Косово в ООН , не го признава по никакъв начин“, подчерта сръбският лидер.

Той отбеляза, че предложението на Запада за уреждане на Косово е написано не от сръбските власти, а от влиятелни политици в Германия и Франция, а САЩ го подкрепят напълно.

Вучич каза всичко това след съобщението от Брюксел, което потвърждаваше, че на 18 март той ще се срещне с косовския премиер Албин Курти в Охрид, за да продължат диалога с посредничеството на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. „Специалният представител на Европейския съюз за диалог Мирослав Лайчак ще има преди това отделни срещи с Вучич и Курти, след което ще последва тристранна среща, която ще бъде фокусирана върху финализирането на анекса за изпълнение на европейското споразумение относно нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“, съобщи говорителят на службата Петер Стано в съобщението.

Курти на свой ред каза по-рано, че планира да обсъди с Вучич на 18 март в Северна Македония програмата за изпълнение на европейско-американския план за уреждане на Косово и Метохия. Последният кръг от преговори между Вучич и Курти се проведе на 27 февруари в Брюксел с участието на евродипломата Жозеп Борел и Лайчак.

Миналия месец сръбският парламент одобри годишния доклад на правителството за преговорите за Косово и Метохия и ситуацията в региона. Тогава Вучич обяви пред Скупщината 10 точки от програмата на ръководството на страната срещу външния натиск. Сред тях са запазването на мира и стабилността, искането за създаване на Общност на сръбските общности в Косово и Метохия, гарантирането на сигурността на косовските сърби, привличането на чуждестранни инвестиции в Сърбия и т.н. /БГНЕС