Вучич: Сърбия няма да се откаже скоро от въглищните си централи

Страната се нуждае от тях, за да се справи с настоящата енергийна криза, каза сръбският президент

Сърбия няма да се откаже скоро от въглищните си централи, тъй като се нуждае от тях, за да се справи с настоящата енергийна криза, заяви президентът на страната Александър Вучич въпреки натиска на ЕС да ускори енергийния преход към по-чисти горива, предава Bloomberg.
Над две трети от годишното производство от 35 тераватчаса на Сърбия идва от ТЕЦ-ове, а останалото – предимно от хидро- и вятърни инсталации. Сърбия трябва да намали емисиите, за да отговори на изискванията за присъединяване към ЕС. Застаряващите топлоцентрали на страната се захранват с лигнитни въглища, които са най-мръсният вид въглища.
Ръстът през последно време на цените на енергията засяга индустриалното производство и не позволява на страната да се откаже от въглищните централи, заяви Вучич пред репортери в столицата Белград.
„Трябва да си осигурим много по-големи количества енергия, за да имаме пълна енергийна сигурност. Постъпихме умно, като не унищожихме ресурсите си“ като ТЕЦ-овете “Колубара” и “Костолач” от комунистическата ера и техните открити рудници, каза Вучич.
Сърбия трябва да увеличи общия си капацитет от 8280 мегавата с най-малко 15%, вместо да позволява спад на енергийното производство на фона на растящото търсене, заяви сръбският президент. Големите проекти за възобновяема енергия включват водноелектрическата централа “Джердап” 3 на река Дунав, добави той.
Но натискът върху цените в региона се очаква да намалее, като доминиращата държавна компания „Електропривреда Србийе“ планира да възобнови работата на 650-мегаватовата си топлоелектрическа централа „Никола Тесла“ на 15 декември след приключването на ремонтни дейности./ investor.bg