Възрастни хора от цяла България показаха младежки дух и гимнастически съчетания в Дупница

Клуб за здраве на ветераните спортисти „Марек”
  • Националният преглед по основна гимнастика на ветераните спортисти събра 26 клуба в местната Спортна зала

  • Клуб за здраве на ветераните спортисти „Марек”: Поддържаме не само физическа, но и психическа и емоционална активност

  • Мотото на клуб „Вратица” (Враца)  –  „Ще остареем, когато си поискаме”

Националният преглед по основна гимнастика на ветераните спортисти събра в Дупница възрастни хора от цяла България. Още от ранна утрин градът бе необичайно оживен за делничен ден и това се дължеше на веселите гости. Пременени в своите клубни екипи, около хиляда пенсионери демонстрираха своя младежки дух. Те се събраха на централния площад „Свобода” към 10 часа, след което направиха шествие по централните улици. Всеки един клуб имаше табела с името и града, откъдето идва, както и свой знаменосец, който вееше клубния флаг.

Съчетанията, които представиха пенсионерите от Дупница, впечатлиха публиката.

Гостите започнаха да идват в Дупница още от съботния ден и през уикенда имаха възможност да се разходят из града и околностите. Те посетиха Парк „Рила”, Градската градина, Ресиловския манастир и Овчарченския водопад.


Същинската част от Националния преглед се проведе в местната Спортна зала. Всеки клуб излизаше на сцената с гимнастическа композиция, съпроводена от  музика. Националният преглед няма състезателен характер, неговата цел е клубовете да демонстрират как физическите упражнения носят здраве, веселие и радост. Има правила и изисквания за самите изпълнения, които са предварително уточнени на проведени по-рано конференции. Със състезателен характер е събирането на клубовете всяко лято на морето. Там се провеждат надпревари по плуване, бягане във вода, бягане по пясък, скок на дължина от място, хвърляне по определена цел, както и играта петанг.

СК „Вратица” (Враца)

Национален преглед по основна гимнастика на ветераните спортисти се провежда в Дупница за първи път, а организатор е местният Клуб за здраве на ветераните спортисти „Марек”.
„Нашият клуб съществува от 62 години и е един от най-старите клубове в България. Репетициите ни са всеки вторник и четвъртък от 9 до 10,30 сутринта в Спортната зала в Дупница. Това са хора, които са ветерани спортисти, на пенсионна възраст. Средната възраст на нашия колектив е около 71 години, но могат да идват и по-млади хора. Това е и нашият призив към жителите на Дупница и околията: Да заповядат и да се присъединят към нас”, заяви пред „Вяра” методистът на клуба Ирина Топалова.
Тя има богат опит в областта на спорта. Завършила е Националната спортна академия и е доктор на науките. Работила е 20 години в ЮЗУ „Неофит Рилски”, защитава дисертация за координация и ритъм.

Председателят и главен методист на врачани Маргарита Петрова Машланец заедно със знаменосците Герго Гергов (вляво) и 85-годишния Тодор Мичковски

„Работих като треньор по гимнастика тук, в Дупница. Продължавам и до ден днешен да се занимавам с това, което ми носи най-голямо удовлетворение. Една част нашите членове са спортували активно, други не толкова. Важно е, че сега, на тези години, ние показваме на младите, че няма възраст, за да си активен, да се чувстваш здрав и щастлив и да допринасяш и палиш и младите сърца”, категорична е Ирина Топалова.
Тя допълни, че към момента имат 50 активни членове, които всяка седмица се събират, за да правят физически упражнения. Пред пълната спортна зала излязоха 40 от тях, които обраха аплодисментите на публиката с представянето си.

Съчетанието на възрастните хора от Враца

„Всяка година има Зонален и Национален преглед. В момента сте свидетели на Националния преглед, на който Дупница е домакин за първи път в историята. Преди години сме били домакини на Зоналния, но никога досега не сме организирали подобно събитие от национален мащаб. Горди сме, че имаме тази чест. Тук са 26 клуба от цяла България. Има хора от София, Русе, Варна, Балчик, Стара Загора, Горна Оряховица, Казанлък, Плевен, Самоков и др. Бяхме толкова ентусиазирани и мобилизирани по време на организацията. Всички наши членове се включиха в работата. Толкова сме благодарни и на община Дупница за голямата помощ, както и на хората, които ни помогнаха финансово”, каза още г-жа Топалова.

СК „Шумен” в действие

Тя и Маргарита Илиева, която е председател на клуб „Марек”, са убедени, че именно физическата активност и общуването с приятели са ключови за дълголетието на хората.
„Целта на клуба ни е здравето! Аз мога да споделя, че преди да се присъединя към него, бях изпаднала в една дупка. Сега вече се чувствам жива! Тук намерих много приятелки и доста усмивки. Смятам, че това е разковничето към здравето и дълголетието”, сподели председателят Маргарита Илиева.

Националният преглед завърши с огромно хоро, в което се включиха представители на всички клубове.

„Често разменяме гостувания с другите колективи. Нашият клуб празнува рождени дни. Канени сме на много места и си организираме различни екскурзии. Поддържаме не само физическа, но и психическа и емоционална активност. Смятам, че това също е много важно”, допълни Ирена Топалова.
Разговаряхме и с представителите на клуб „Вратица” (Враца). Тяхното мото е „Ще остареем, когато си поискаме”. Клубът има 40 членове, които редовно тренират и правят чести екскурзии из цяла България.
„Чувстваме се фантастично! Условията, които ни предложиха домакините от Дупница, бяха повече от невероятни и ние им сваляме шапка за положените усилия. Разходихме се до Парк „Рила” и останахме много впечатлени, природата в района е уникална. Впечатлени сме и от спортната ви зала, в такава не сме били досега”, разказа своите впечатления Маргарита Петрова Машланец, която е председател и методист на клуба от Враца.

Пълната Спортна зала в Дупница

Тя се похвали с цели шест златни и един сребърен медал, които е спечелила през годините в различни лекоатлетически дисциплини.
Нейният съгражданин Тодор Мичковски гордо развяваше националния трибагреник през цялото време. Впечатляващо е, че знаменосецът е на 85 години.
„Продължавам и ще продължавам да правя това, докато мога. От осем години съм в клуба, уважават ме и ме търсят. Аз задоволявам изискванията на всички със своята игра в съчетанията. Всяка сутрин ходя на хижата във Враца и го правя цели 15 години, откакто се пенсионирах. Това е животът! Човек не трябва да се ядосва. Нервите убиват човека. Ще посъветвам всички да са по-спокойни и така ще бъдат по-дълголетни”, заяви пред „Вяра” 85-годишният пенсионер.
След като дупнишкият клуб закри Националния преглед със свое впечатляващо съчетание, отправи покана към всички клубове за едно общо хоро. Присъстващите не чакаха втора подканване и извиха огромно хоро, с което бе даден окончателният край на събитието.
Повечето участници останаха в Дупница и в понеделнишкия ден. Те се възползваха от хубавото време и масово потеглиха към живописния парк „Рила”, където обядваха и си направиха снимки за спомен. Всички си пожелаха да са живи и здрави и след време отново да посетят града за подобно преживяване.