Върнаха луксозния джип за 200 хил. лв. на  ЮЗДП – Благоевград

Шефът инж. Дамян Дамянов: НСО го връща в  добро състояние, за една година са изминати над 5000 км

32-02-02-varnaha
Шефът инж. Дамян Дамянов отново може да ползва скъпия джип.

Луксозният джип за 200 хил. лв. отново е в автопарка на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Вчера Националната служба за охрана (НСО) върна скъпото возило на притежателя си след близо година ползване.

Три от луксозните джипове на горските стопанства в Благоевград, Сливен и Смолян бяха предоставени напълно безплатно на НСО, но дълго време след заповедта за връщането им това не беше направено.

Със скъпите джипове са возени политици.

„Тези джипове не са за същински лов, това не е функционално, тъй като те не стават за планинските пътеки“, коментира шефът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

„Тези автомобили са за трансфериране, за екскурзии, за ходене до ловните стопанства. За същинския лов има други автомобили“, обясни още инж. Дамянов.

Благоевградският джип е бил върнат вчера много бързо – след размяна на писма и приемно-предавателен протокол.

Ползван е съвсем малко, за една година с него са изминати малко над 5000 км, а НСО го връща в много добро състояние, посочи още Дамянов.

Преди време той разясни, че новият джип, с цена 200 000 лева, ще се изплати на третата година, тъй като приходите са около 750 000 от ловния туризъм за изминалата година. Дали обаче има възвръщаемост на инвестицията, не стана ясно.

„Всеки един ловец, който идва по линия на ловния туризъм, може да си позволи да се вози на джипа. Заплащането е 0.7 евро на километър, а в самото стопанство е 50 евро на ден по ценоразпис”, обясни след покупката Дамянов. Според него организираният ловен туризъм е предимно за платежоспособни ловци, защото един ден възлиза на около 200 евро.

Преди година земеделският министър Десислава Танева и шефовете на държавните предприятия убеждаваха, че на горските им трябват точно такива коли: с кожен салон и климатизирани седалки – т.е. такива, които се затоплят и охлаждат; монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане и още десетки екстри, които вдигат цената на всеки от джиповете до 200 хил. лв. Сделката с колите скандализира и с още един детайл – обществената поръчка беше спечелена от съученик на земеделския министър Десислава Танева. Възложители на поръчките бяха подчинените на Танева четирима директори на горски стопанства в Благоевград, Сливен, Смолян и Габрово. И министърът, и шефовете на стопанствата тогава заявиха, че инвестицията ще се върне от платежоспособни ловци чужденци.