Вярващи отдадоха почит на папа Бенедикт Шестнадесети в базиликата „Свети Петър“

Дълга опашка от вярващи, да отдадат почит на покойния папа Бенедикт Шестнадесети, се изви пред базиликата “Свети Петър”, съобщи Ройтерс. Ковчегът на Светия отец е изложен пред централния олтар, а погребението ще се състои по-късно тази седмица.

Папа Бенедикт Шестнадесети почина в събота на 95-годишна възраст в уединен манастир във Ватикана, където живя след като шокиращо се оттегли от поста си през 2013 г.

Тялото му, облечено в червени и златни литургични одежди, е поставено на обикновен подиум, а двама швейцарски гвардейци стоят от двете му страни, докато вярващите минават покрай него. Ковчегът ще бъде изложен до сряда, а погребението ще е в четвъртък на площад “Свети Петър”, водено от Папа Франциск. Ватиканът съобщи, че погребението ще е семпло и скромно, както е пожелал самият Бенедикт. За разлика от тълпите от вярващи, които се стекоха да отдадат почит на предшественика на папа Бенедикт Шестнадесети, папа Йоан Павел Втори, през 2005 г., този път броят на поклонниците, дошли да се с сбогуват със Светия отец, е по-малък.

По време на осемгодишното си папство Бенедикт Шестнадесети, методичен, срамежлив и много затворен германец, трябваше да се справя с нелеката задача на приемник на харизматичния папа Йоан Павел Втори, с когото често бе сравняван в медиите и сред католиците, чийто брой достига 1,3 милиарда./БТА