В Банско показват 25 платна шевици, съхранили родовата памет

В Банско показват изложбата „РОД® – Изкуството да съхраним родовата памет“, създадена от художничката Радина Росенова, която е потомка на Георги Бенковски, съобщи Община Банско на официалната си фейсбук страница.
Изложбата показва 25 платна шевици, съчетани с културно-историческа или природна забележителност от различни областни на България, което я прави визитна картичка на родината. Експозицията цели да покаже българския принос към европейската култура – освен българската азбука, и с древността на символите в българската шевица, посочват от общината.
Радина Росенова е представила България на Световно изложение на художниците в Дубай преди две години, където нейната картина диптих „Българска магия“ е избрана сред десетте най-добри творби измежду 1500 картини, допълват от общината.
Изложбата е част от културната програма на Община Банско, посветена на 110-ата годишнина от освобождението на града. В нея е включен и първи концерт на младия музикант Янек Мазулов, който излиза на сцената на големия салон на читалище „Никола Вапцаров“ със свои приятели.