В Благоевград подадоха първите заявления за саниране

Първите заявления за кандидатстване по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“ вече са входирани в деловодството на Община Благоевград.

С цел нормалното протичане на процеса и постигане на оптимални резултати, специално сформиран екип оказва необходимата логистична подкрепа на кандидатите, нуждаещи се от помощ, които към момента подготвят своите документи.

Финансовият ресурс, който е предвиден за домакинствата в областния център е 50 млн. лв., като всички сдружения, подали заявления, класирани и попадащи в определения ресурс ще бъдат финансирани.

Всеки кандидат може да получи информация и на деловодството в сградата на общината, като веднага ще бъде насочен към експерт от специално сформирания екип за санирането.

Припомняме, че Сдруженията на етажната собственост могат да подготвят и подават заявления за кандидатстване до общината в срок не по-късно от 10 май 2023 г.

Най-важни сред документите: обследване за установяване на технически характеристики на сградата и техническия паспорт, както и обследване за енергийна ефективност, придружено от доклад и сертификат.

Важно е да се отбележи, че след подаване на заявлението се подписва споразумение между съответното сдружение и Община Благоевград като водещ партньор.

Кандидатстването ще се извърши изцяло по електронен път чрез Информационната система на механизма за възстановяване и устойчивост. Специално назначена оценителна комисия в МРРБ ще извърши оценка и класиране на проектите. Важно е да се има предвид, че проекти, които са получили по-малко от 72 точки, няма да бъдат класирани от оценителната комисия и съответно финансирани.